Само 10% от кучетата във Варна са чипирани, останалите 90

...
Само 10% от кучетата във Варна са чипирани, останалите 90
Коментари Харесай

НПО: Само 10% от кучетата във Варна са чипирани

Само 10% от кучетата във Варна са чипирани, останалите 90 % могат във всеки миг да се озоват на улицата и няма по какъв начин стопаните им да понесат отговорност за това. Проблемът с бездомните кучета идва от изхвърлените домашни четириноги. Обикновено не са кастрирани и маркирани. Това сподели Христина Мирчева от фондация „ Фрея “ преди Общинският съвет да утвърди и одобри Програма за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ За да решим казуса с безстопанствените кучета, би трябвало да стартираме от това всички кучета да се чипират и да имат паспорт, тъй като никой не носи отговорност. Получаваме закани, че в случай че не дойдем да вземем куче, ще го пуснат в центъра на Варна и го вършат. Има заложен надзор в програмата, само че на процедура не се извършва. Правените инспекции са единствено по сигнали “, разяснява Мирчева.
Йордан Биков, шефът на Кучкарника в Каменар, който ОДБХ затвори за няколко месеца, също уточни, че съгласно него съществена виновност за безстопанствените кучета носят стопаните на домашни любимци, които не ги чипират и по-късно ги изхвърлят на улицата.

От общинската дирекция за надзор на публичния ред разясниха, че шестима души за осъществяване на инспекции на домашни любимци са извънредно незадоволителни.

При разискванията по програмата стана ясно, че след приемането ѝ напролет и есента би следвало да се извърши и броене на уличните котки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР