Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите

...
Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите
Коментари Харесай

Йонко Иванов, СПАМП: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките произшествия са по виновност на новите млади водачи, разгласи пред БНР Йонко Иванов - ръководител на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се стартира акция против образованието и преподавателите:

" През миналата година има една наклонност за обвинение на преподавателите и целия образователен развой в непросветеност и че огромна част за пътно-транспортните катастрофи стават заради слаба подготовка на новите водачи. По студиата се разкарват едни хора, които настояват, че 500 хиляди купени книжки се разхождат из страната, размахват се измислени картони, които нямат нищо общо с генерираните картони на електронната система на " Автомобилна администрация " с една единствена цел – да тръгне акция против образованието и да се изкараме ние, обучителите, най-виновни ".

През 2023 година има към 7000 по-тежки ПТП-та с присъединяване на 920 нови млади водачи със стаж до 2 години, уточни Иванов и пресметна, че присъединяване на младите водачи, за които се твърди, че не са добре готови, в тези произшествия е към 12%. Годишно излизат към 120-150 хиляди нови млади водачи. Останалите 90% по чия виновност са, попита той и акцентира, че на този въпрос никой не желае да отговори.

Автоинструктурите не престават да упорстват за модел за образование през целия живот. Според подобен модел хората, които имат брошура от 10 години, би трябвало да минават характерно образование, а също по този начин да се основат съвременни полигони. По думите му просветното министерство е отказало такова образование през целия живот в учебните заведения поради липса на запас.

" Държавата е отговорна за всичко това, което се случва по пътищата в страната ни ", безапелационен бе Йонко Иванов. И изясни:

" Нямаме връзка на институциите. МОН, Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи и МТС не си приказват между тях. /…/ Министерство на вътрешните работи седи безучастно и ги гледа, и глоби, глоби, взима едни пари, основават се едни хранилки, които пари обаче не се връщат назад на пътя, за оправянето им. Хранилките седят на всяка крачка и парите отиват на напълно друго място. Събираемостта е над 70% сега, за останалите 30% или се водят каузи, или хората не могат да бъдат открити. Всичките тези пари, които се събраха от глобите и санкциите, покриват изборите през последните 5 години ".

По думите му " хора, които не са прочели съществуващите наредби, желаят да създадат нещо ново, което е по-лошо от остарялото ". Той видя и лобистки интерес в системата на разработване на програмата и електронния картон. Всички тези неща са свързани с доста пари, които би трябвало да се усвоят за доста пай интервал от време, изясни Иванов. Според него обаче всичко това ще рефлектира върху обществото и метода за подготовка на водачи. Той изброи още редица проблеми, като посочи, че няма нова философия на тематиката за сигурността на придвижване. Той е безапелационен, че са нужни курсове на 10 години, при промяната на книжката, и те да се организират със събраните пари от санкциите:

" Със промяната на шофьорската брошура слушате половин час една лекция, която страната заплаща, и тя включва промените в Закона за придвижване ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР