Само 1% от украинските деца у нас ще посещават учебни

...
Само 1% от украинските деца у нас ще посещават учебни
Коментари Харесай

Само 1% от украинските деца у нас са записани в училище

Само 1% от украинските деца у нас ще посещават образователни занятия в клас. Повече от 39 000 деца са получили протекция в България, само че става известно едвам 454 са записани в учебни заведения за тази образователна година. Данните на Министерството на образованието са до 12 септември.

Вместо в родния Николаев, 7-годишната Альона прекрачва за първи път учебния предел във Варна. Това е доста покъртителен миг за всяка майка - детето ти да бъде в първи клас, моето е в друга страна, на различен език ", съобщи пред бТВ майка ѝ Наталия и добави, че е съумяла елементарно да запише детето си в българско учебно заведение.

„ Отнесоха се доста доброжелателно към нас. Попълнихме електронно заявление и незабавно ни одобриха в учебно заведение “, сподели Наталия.

Досега са подадени 593 заявки от украински бежанци за банкет в учебно заведение. В София се срещаме с три майки от Украйна, единствено една обаче е съумяла да запише щерка си в V клас.

Липсата тук-там в учебно заведение и другият имунизационен календар на Украйна по отношение на българския са главните спънки за децата на другите две дами.

Според просветителното министерство доста от бежанците не записват децата си в български учебни заведения поради възобновеното онлайн образование в Украйна, а и поради условието на нашите здравни управляващи за идентични имунизационни календари сред София и Киев.

“За да се изравнят би трябвало да се създадат 2-3 ваксини, което чисто времево не е допустимо да се случи за по-малко от 3 месеца, това трябваше да бъде първата стъпка, когато тези хора дойдоха тук “, изясни Надежда Рангелова от фондация „ За положителното “.

„ Около 30% от децата, които са в България, ще стартират учебно заведение или имат предпочитание, до момента в който 70% от тях ще продължат онлайн “, съобщи шефът на стратегия „ Образование “ в УНИЦЕФ Мария Янкова.

139 украинчета още чакат отговор за това дали могат да влязат в клас. Заявления могат да се подават през цялата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР