Само 1.6% от потреблението на цигари през второто тримесечие на

...
Само 1.6% от потреблението на цигари през второто тримесечие на
Коментари Харесай

На 100 кутии цигари у нас 1 е без бандерол |

Само 1.6% от потреблението на цигари през второто тримесечие на 2021 година е без български акцизен бандерол, и надлежно, без платени налози, демонстрират данните от обичайното проучване на празните цигарени опаковки, което се прави по поръчка на производителите и вносителите на тютюневи артикули у нас от „ Инициатива против противозаконната търговия “.

Данните бяха показани на 2 ноември 2021 година пред представители на Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, Агенция Митници, Главна прокуратура, Върховна касационна прокуратурата, Министерство на стопанската система и Института за тютюна и тютюневите произведения на онлайн среща, на която от тютюневите фирмите обявиха, че институциите у нас са постигнали резистентен резултат в битката против контрабандата.

Данните за 2-ро тримесечие сочат понижение с 0.2 процентни пункта по отношение на 1-во тримесечие на актуалната година и с 1 процентен пункт по-нисък от същото тримесечие на 2020 година За следващ регистриран интервал България е и с най-нисък дял на незаконния пазар на цигари от страните-членки на Европейски Съюз, в които това проучване се организира.

Анализът на опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани в границите на проучването през второто тримесечие на 2021 година, демонстрират че измежду тях преобладаващата част са опаковки, обозначени за безмитна търговия, само че и такива с незнайни марки от вида illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са основани само за нелегално разпространение), както и имитации на известни интернационалните марки, имитиращи опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предизвестия на гръцки език. Като цяло, се резервира наклонността едни и същи марки да остават водещи по дял на противозаконния пазар към този момент години наред.

Данните на Агенция “Митници ” са съпоставими с резултатите от изследването, съобщи Павел Тонев, шефът на Агенция “Митници ”, като уточни, че за второто тримесечие на 2021 година по отношение на същия интервал на 2020 година приходите от данък за цигари означават растеж от 11,1% до 669,9 млн. лв.. Ръст от 11% се следи и в количествата освободени за ползване цигари. Тенденцията продължава и през третото тримесечие на 2021 година, посочи Тонев като уточни, че тези резултати са реализирани макар усложнената противоепидемична конюнктура, както и на фона на налагането на пазара на нови артикули за пушене, които са неакцизни и целят да заменят стандартното ползване. За интервала януари - септември са арестувани над 24 млн. къса незаконни цигари, което е два пъти повече от арестуваните през същия интервал на 2020 година, арестуваните количества тютюн за пушене се резервират на сходни равнища от към 8300 кг, съобщи още шефът на Агенция “Митници ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР