Съмнения за нарушаване на процедурата по избор на изпълнител при

...
Съмнения за нарушаване на процедурата по избор на изпълнител при
Коментари Харесай

bTV по следите на съмнение за нарушение при избора на „Джи Пи Груп” за ремонт на ул. „Граф Игнатиев”

Съмнения за нарушение на процедурата по желание на реализатор при ремонта на ул. „ Граф Игнатиев”. bTV потегли по следите. Ключов детайл в плануваните огромни реконструкции в центъра на София е обновяването на един от знаците на столицата – трамвайните релси. В центъра на града трамваите минават на метри от обитаеми здания.
Снимка: btvnovinite.bg

За да ги опази от вибрациите на тежките мотриси, планът за ремонт на улица „ Граф Игнатиев” планува полагането на тъй наречените „ виброизолационни подложки”.

Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този мотив Столична община слага прецизни условия в оповестената социална поръчка. Тези подложки би трябвало да са направени от нов материал и да са с маса към 5 кг на квадратен метър.

Снимка: btvnovinite.bg

За присъединяване в търга са позволени 4 компании. Две отпадат, тъй като не дават отговор на условията. Едната компания – „ ПСТ Градска среда Зона 2”, е отстранена, тъй като предлага виброизолационни подложки с маса над 15 кг на квадратен метър или три пъти повече от условието.

В последна сметка победител в състезанието е „ Джи Пи Груп”. Но съгласно самодейността „ Спаси София”, откакто печели търга, компанията стартира да поставя напълно друг материал – този на отстранения съперник.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Всъщност компания „ ПСТ” е отстранена от търга поради този артикул. Фирма „ Джи Пи Груп” печели търга, предлагайки различен материал. В момента, в който печели търга, този материал изчезва и стартира да употребява материалът, поради който компания „ ПСТ” е била отстранена”, сподели Борис Бонев, „ Спаси София”.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерта по публични поръчки юрист Грета Ганчева такава замяна е неприемлива и съставлява жестоко нарушаване.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Нарушени са разпоредбите на конкуренцията, от позиция на закона е неприемливо в началото да бъде отхвърлен един от участниците с съответно техническо предложение и точно по отношение на данните със спецификациите, които участникът е предложил. От друга страна, същите тези спецификации да послужат на спечелилата компания в следствие при по-изгодни условия за нея”, разяснява адв. Грета Ганева, експерт по публични поръчки.
Снимка: btvnovinite.bg

Но смяната на типа на употребяваните подложки не е по решение на спечелилия в търга. Повече от месец, откакто „ Джи Пи Груп” към този момент е почнала строителните действия, възложителят Столична община трансформира условието за материала.
Снимка: btvnovinite.bg

Според мнение на шефа на столичния „ Електротранспорт” инж. Асен Тасев би трябвало да бъде употребена подложката, поради която един от участниците е бил отритнат от търга.

„ Въпросният инженер Тасев, със специфична заповед на зам.-кмета Евгени Крусев е назначен в комисията, която дефинира резултата от търга. Когато се отстранява компания „ ПСТ”, която предлага материала на „ Пандрол”, който действително се поставя тук. Инж. Асен Тасев подписва отстраняването на „ ПСТ”, явно тогава той е считал, че този материал не е подобаващ. Подписал е избирането на „ Джи Пи Груп, като победител – явно тогава е считал, че няма проблем. Само два месеца по-късно инж. Тасев прави това стимулирано предложение и внезапно си обръща на 180 градуса възгледите за материалите. Единият, който в началото е сметнал за несъответствуващ, се трансформира в извънредно подходящ”, уточни Борис Бонев.
Снимка: btvnovinite.bg

Ето какво написа инженер Тасев в свое мнение: Същата поставка е вложена на обект Метродепо „ Земляне”, с помощта на което имах опция да получа директни усещания. След като взех малко парче за проба, открих, че същата доста елементарно попива вода, също така елементарно се къса – нещо, което се вижда на самия обект.

Според " Спаси София " двата материала са изцяло несравними. Тяхното потребление зависи от средата, през която минават трамвайните трасета.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертен съвет узаконява промяната на основния материал. 29 души от комисията по устройство на територията гласоподават да бъде направен нов капиталов план. Всичко се случва след приключването на търга и два месеца след началото на строителните действия.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Техническата спецификация постоянно е от значително значение. А в тази ситуация се касае за изменение не просто на техническата спецификация, а на капиталовия план. Което в действителност е значително. Законът планува преустановяване на процедурата по подписания към този момент контракт и възлагане на нова с новите механически спецификации, с цел да може да има конкуренция, с цел да може в последна сметка възложителят да реализира най-хубавите условия при най-хубавата цена”, сподели адв. Грета Ганева.
Снимка: btvnovinite.bg

На процедура Столична община не приключва процедурата, както изисква законът, а официализира подмяната. В разследване на това инженерът, който е проектирал релсовият път, се отхвърля от личната си работа.

Инженер Румен Борисов отхвърли да даде изявление, изпрати документално причините за решението си.
„ Виброизолационната поставка е най-важната част от плана ми – трамвайните линии са ситуирани доста близо до постройките и са подложени на мощни трептения от преминаващите мотриси.. Налагаше се да одобря виброизолационна поставка (…), която изобщо не дава отговор на плана, а и има отхвърлен участник от тръжната процедура, който я е предложил тъкмо същата”, написа Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Инж. Борисов твърди, че първо е била поръчана и доставена новата поставка, а чак по-късно чисто официално Столична община е официализирала подмяната. Проектантът написа, че е алармирал всички участници в строителния развой и устно, и документално.

Снимка: btvnovinite.bg

Проектантът назовава доставените и към този момент поставени нови подложки „ изтънени околорелсови гумени елементи”.Освен че са три пъти по-тежки от заложените, те опонират и на друго условие на Общината – да са от нов материал. Направени са от рециклирани остарели гуми. Другата разлика е в цената. Подложките, с които „ Джи Пи Груп” печели търга костват към 35 евро на квадратен метър.
А тези, от преработвания материал, са с към 10 евро по-евтини. Изчисленията на хората от самодейността „ Спаси София” сочат, че с тази смяна компанията си икономисва към 200 000 лева за цялото трасе.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият архитект е инж. Владимир Жеков. Той отхвърли среща с нас, тъй като „ няма предпочитание да ни даде изявление по този въпрос”. bTV потърси и мнението на Джи Пи Груп по тематиката. Те ни насочиха към Столична община и оповестиха, че „ Направената смяната е по искане на възложителя.

Тъкмо към възложителя се обръщат и от австрийската компания „ Гецнер”. Те е трябвало да доставят в началото утвърдените подложки, само че по този начин и не получават поръчката.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Основните разлики сред нашия артикул и поръчания, са коравината и държанието на материалите, надлежно виброизолацията, която трябваше да се реализира. Ние имаме опцията да направляваме прецизно нашите артикули. Докато при другите артикули, от остарели рециклирани материали – не е по този начин.
Снимка: btvnovinite.bg
От самодейността " Спаси София " желаят оставката на зам.-кмета Евгени Крусев. Причината е, че неговият автограф удостоверява всяка смяна в дейностите на Столичната община.

Крусев подписва откриването на процедурата за кандидатстване по публичната поръчка, по-късно решението за отстраняването на една от компаниите поради съответен материал, който предлага за виброизолационна поставка, удостоверява избора на „ Джи Пи Груп” за реализатор, назначава в комисията инженера, който предлага да бъде заменен материалът за виброизолацията, а на финала е първи в комисията, която легитимира подмяната на подложката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР