Съмнения, че някой укрива умрели глигани ирази новият директор на

...
Съмнения, че някой укрива умрели глигани ирази новият директор на
Коментари Харесай

Новият шеф на БАБХ подозира, че не се съобщава за всички намерени умрели свине

Съмнения, че някой укрива умрели глигани ирази новият шеф на Българска организация за сигурност на храните (БАБХ) Паскал Желязков.
" Подозирам, че не се оповестява за всички открити умрели прасета. Нямам доказателство, само че по този начин се приказва ", сподели той. " Силно съм смутен, че не се откриват умрели прасета по време на лова. Намерени са единствено две-три, а би трябвало да са доста повече ", добави той и заяви, че през днешния ден ще има диалог с министъра на земеделието Десислава Танева за проучванията и че в околните дни ще бъдат подхванати дейности, само че не посочи какви.
Желязков означи, че още от първата седмица на лова е открито, че написаните ограничения би трябвало да се поправят, защото пробите постъпват доста постепенно и хората би трябвало да съхраняват простреляния дивеч няколко дни. " Затова коригирахме нашите ограничения и към този момент пробите ще постъпват разграничени - тези за трихинели ще постъпват в държавните лаборатории, където ще бъдат изследвани, а пробите за африканска чума (АЧС) - в държавните лаборатории, упълномощени за АЧС, където пробите за АЧС излизат в границите на деня, в който постъпват. За трихинелата е малко по-бавно, защото методите са трудоемки и изискват време ", означи Желязков.
Запитан каква е картината от проучванията за разпространяването на африканската чума по свинете, шефът на БАБХ заяви, че през днешния ден ще рапортува на министъра резултатите за първите две седмици . " Прави усещане, че доста малко са позитивните случаи - към 10 - 15 случая ", уточни той и добави, че малко повече са случаите на трихинела. 
По мотив недоволството на свиневъди от ниските компенсации поради акцията против африканската чума по свинете и информациите, че представители на свинекомплекса в Голямо Враново обмислят да съдят страната, Желязков съобщи: " Имат право да съдят страната, каквото решат ние няма да сестрахуваме от техните дейности ".
Директорът на БАБХ акцентира, че това, което в този момент подхваща организацията, е ориентирано към дезинфекцията, с цел да може да стартират дейности по репопулация на фермите. Според него същите притежатели ще получат помощи от страната при новото наслагване на казуса в техните ферми, тъй че нямали огромно съображение да бъдат недоволни. " Те един път са били обезщетени и повторно ще получат средства за новото замърсяване на техните ферми ", акцентира шефът на БАБХ. Желязков ги укори, че в началото се възпротивили на ограниченията на БАБХ и забавили превантивните ограничения. Мерките, които се ползват при очистване на изключително рискови инфекции, са наложителни за всички стопани и те не подлежат на коментар, акцентира Желязков. " Фермата там беше свободна от инфекцията, само че влезе инфекцията. Когато влезе инфекцията там, те започнаха да претендират половината плантация да бъде отцепена, да се вкарат някакви спомагателни ограничения за биосигурност и здравите животни да се оставят за развъждане - нещо, което опонира на европейските и други нормативни документи ", описа той.  
Ръководителят на БАБХ заяви още, че в последното огнище във Видинско е имало убити към 4000 свине, 300 от които са майки, които са под специфичен надзор и добави, че не е чул да имат искания за ниското обезщетяване, защото те още не са обезщетени.
Запитан по какъв начин се дефинира размера на компенсацията, той посочи, че се води статистика, която се употребила за база. " Там, където няма се употребяват фактурите на продадените животни от последните месеци ", добави той.
Какви нови правила за развъждане на животни има поради африканската чума - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР