Съмнението, че премиерът Кирил Петков сам ще решава казуса „Северна

...
Съмнението, че премиерът Кирил Петков сам ще решава казуса „Северна
Коментари Харесай

Киро нямало сам да оправя Македония

Съмнението, че министър председателят Кирил Петков самичък ще взема решение проблема „Северна Македония“ е отхвърлено от говорителката му Лена Бориславова

Актуализацията на бюджета влизала в Народното събрание още в края на идната седмица

Планът за възобновяване и развиване остава във фризера най-малко до идващия Коалиционен съвет

Консенсус тематиката Северна Македония да не се взема решение отвън Народното събрание бил реализиран на 3-часов съдружен съвет на ръководещите в Министерски съвет късно нощес.

Това разгласи началничката на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

Всъщност сходен консенсус съществува откогато държавното управление на четворната коалиция пое властта. Бориславова не разяснява дали министър председателят Петков продължава да настоявя президентът Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност поради Македония.

Тя обаче призна, че диалог сред Петков и Радев за свикването на КСНС към момента не се е състоял.

Обединихме се, че за нас най-важното е да има необятно единодушие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тематика наложително ще мине през Народно събрание, сподели Бориславова.

Експертите от външното министерство би трябвало да бъдат оставени да работят и да намерят най-хубавия метод, с цел да бъде показана и предпазена българската позиция по този въпрос, сподели Бориславова като трансферира картофа в дребния съдружен сътрудник Има Такъв Народ, който на практика управлява МвНР.

Тя уточни, че на Коалиционния съвет е била разисквана и тематиката за актуализацията на бюджета.

Договорено било при започване на юни актуализацията на бюджета да влезе за първо четене в Народното събрание.

В седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем тематиката да бъде прегледана на първо четене в комисия в Народно събрание, както и бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК, уточни тя.

Тя също по този начин уточни, че на съвета в петък  е било разисквано и по какъв начин да бъде усъвършенствана законодателната активност на обединението и единодействието сред сътрудниците. Говорило се е и за необходимостта  експертните Коалиционни препоръки да се привикват в по-ясен график, с цел да няма напрежение.

Бориславова разяснява другата гореща тематика, вбила чеп в обединението – проектозакона, който планува основаване на нов ексклузивен орган в отбрана на страната от опасности за икономическата и финансовата система със основаване на „ наказателни “ описи.
Припомняме, че по този план, изминал в медиите, се планува без решение на съда да бъдат запорирани и даже изземвани на имущества на лица и предприемачи, считани за „ненадежни“. Проектът, който се оказа творчество на правосъдното министерство отпред с Надежда Йорданова и се ръководи от дребния съдружен сътрудник Демократична България. От самото Демократична България обаче заявиха, че те не са виждали плана.
Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия пък жигосаха плана като „фашистки“ и целящ кавга с всеки неуместен зад тила на правораздаването. Те също не били виждали документа, само че се позоваха на изтеклите данни в медиите.

Бориславова посочи, че работата по български вид на закона „Магнитски“, въвеждащ забранителни описи на лица с европейски наказания, е в начално равнище.

Не е изненада, че се работи по някакъв законопроект, който вкарва забранителни описи от Европейска комисия. Вече нечиста сделка е какъв брой се уголемява неговия обсег и доколко се вкарват и други ограничавания по отношение на лица, отвън тези описи, сподели тя.

Работи се и по правене на управническа стратегия на кабинета, сподели още Бориславова. Тя ще бъде показана първо на съдружните сътрудници, а по-късно – и за публично разискване.

Друга значима тематика беше Плана за възобновяване и резистентност. На Народното събрание му се обрисува да извърши извънредно тежка активност, защото би трябвало да одобри над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани промени, добави началникът на кабинета „Петков“.

Следващият съвет ще се организира във вторник. Темите ще са актуализацията на бюджета и Планът за възобновяване и резистентност, който още е на трупчета в Европейска комисия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР