Самките на комарите, които пренасят болестта денге и вируса на

...
Самките на комарите, които пренасят болестта денге и вируса на
Коментари Харесай

Как комарите усещат потта

Самките на комарите, които придвижват заболяването денге и вируса на зика, усещат човешкото наличие със специфичен рецептор, който улавя млечната киселина в потта, оповестява Франс прес.

Матю Деджанаро и неговият екип от университета в Маями са съумели да разпознават гена IR8a, без който тези инсекти губят огромна част от обонянието си. Генно модифицирани лабораторни комари, лишени от упоменатия ген, били два пъти по-малко привлечени от хората, в съпоставяне със събратята им, живеещи на независимост, добавя Българска телеграфна агенция.

Учени провели своите опити с комари от типа Aedes aegypti, които предават зика и жълтата тресчица, позната още като денге. От десетилетия учените знаят, че комарите биват привличани от потта и млечната киселина, както и от топлината и издишания въглероден двуокис от хората. Но в този момент за пръв път експертите съумяха да разкрият точните генетични и молекулни механизми, които насочват тези инсекти.

Сега на доктрина могат да се разработят артикули, които да блокират обонянието на комарите с химически препарати, които да дезактивират антените на инсектите и хората да станат " невидими " за тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР