Самият факт, че коментираме темата, е притеснителен. Такова обсъждане трябва

...
Самият факт, че коментираме темата, е притеснителен. Такова обсъждане трябва
Коментари Харесай

Финансист: С 1000 лв. таван на плащанията в брой се отбива номера

Самият факт, че разясняваме тематиката, е стеснителен. Такова разискване би трябвало да бъде направено преди приемането на законодателството. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия икономистът Лъчезар Богданов във връзка въвеждането на 1000 лева таван при кешовите разплащания.

Зад ограниченията би трябвало да стоят съответни числа, добави той.

В Европа над 70% от страните имат ограничавания за заплащанията в брой, само че в случай че таванът е прекомерно невисок, се лимитира комфортът на жителите. Трудно ми е да кажа каква е тъкмо задачата на финансовото министерство. В европейските страни, в случай че има подобен таван, той е от 6 до 12 заплати. Въпросът е дали мярката води до някакъв логичен резултат, без да вреди прекомерно доста, сподели Богданов.

По думите на някогашния зам.-финансов министър Любомир Дацов ограничението до 1000 лева на разплащанията в брой е мярка, сходна на налог уикенд. Това решение е по-скоро политическо, в сравнение с да има някаква икономическа логичност. С него може да третирате хората друго, според дали ви харесва или не, сходно на "Зайо с шапка, Зайо без шапка ", съобщи Дацов.

Тази мярка е отблъскване на номера. Има европейска рекомендация за ограничение на недекларираните приходи и по някакъв метод би трябвало да се покаже, че държавното управление прави нещо. Кабинетът обаче го прави по най-лесния метод, вместо да се удрят методите за укриване на налози, посредством които най-вече се ощетява бюджета, съобщи Дацов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР