Самият акад. Денков знае колко важно е в случая правителството

...
Самият акад. Денков знае колко важно е в случая правителството
Коментари Харесай

Премиерът Денков успя да изпроси благословията на патриарх Неофит, за разлика от Кирил Петков

Самият акад. Денков знае какъв брой значимо е в тази ситуация държавното управление и той като министър председател да получат благословията на Светия Синод, защото това е символен знак, че патриархът пожелава Божията берекет да бди над този мъчно формиран кабинет, който обаче има да свърши доста работа.

 

Запознати издават, че самодейността на Денков да пожелае първата му значима среща,

откакто беше определен за министър председател, да бъде точно с патриарх Неофит, е била подсказана и от новите им съдружни сътрудници от ГЕРБ. Както е известно, водачът на партията Бойко Борисов постоянно е проявявал и демонстрира огромно почитание към църквата и към патриарха и по времето, когато беше министър-председател, и до момента в който беше в съпротива.

 

Търсещите символика в политиката и религията считат, че макар многочислените кавги към него водачът на ГЕРБ съумя да оцелее на „ Дондуков ” 1 близо 10 години, с помощта на близостта си с църквата и с обстоятелството, че постоянно демонстрираше почитание към владиците и отпускаше пари за храмове и манастири. Нещо, което Кирил Петков не направи, а даже като министър председател увеличи тока на църквата и я накара да заплаща по-високи сметки. Освен това съпредседателят на „ Промяната ” бе първият и единствен към този момент министър председател, който не предложения патриарх Неофит на клетвата на държавното управление в Народното събрание в средата на декември 2021 година

 

Харвардският ученик се сети за Негово Светейшество едвам три месеца по-късно и прати писмо, че желае среща с него. Такава обаче му беше отказана и нито той, нито ръководеният от него кабинет бяха благословени от патриарха.

Дядо Неофит по всякакъв начин избягваше срещи с Кирил Петков даже на огромните християнски празници Коледа, Великден и Гергьовден.

 

Макар че на една от тържествените литургии в „ Свети Александър Невски ” патриарх и министър председател се засякоха и Петков въодушевено побърза да се похвали в обществените мрежи, че е имал среща с Негово Светейшество, от Синода побързаха да уточнят, че такава среща не е имало и това е било инцидентен диалог сред патриарха и миряни, какъвто Неофит не отхвърля на хората, пристигнали на празника в храма.

 

Синодът даже отхвърли поканата от Кирил Петков да бъде употребен предходната година държавният аероплан за полет до Йерусалим, откъдето да бъде донесен Благодатният огън за Великден. Тогава. владиците споделиха, че имат от свещения огън и тук и не желаят да употребяват самолета.

 

Сега „ старчето “ от Българска академия на науките даде да се разбере, че почита Българската православна черква, и отиде на крайници при „ синодалните старци ” веднага  откакто се закле като министър председател. Той благодари на дядо Неофит за приема и изрече положителното отношение на държавното управление към задачата и делото на Българската православна черква както в предишното, по този начин и в сегашното.

 

А църквата от своя страна сподели, че приема протегната ръка и се отнася благосклонно към новото държавно управление, като патриархът предложения акад. Николай Денков в персоналните си палати в Софийската света митрополия, а не в формалния си кабинет в Синода. Това бе възприето като извънреден жест на благосклонност от дядо Неофит персонално към новия министър председател и държавното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Срещата пък инцидентно или не, се състоя на 13 юни – рожденият ден на Бойко Борисов.

 

На всеки собствен персонален празник той постоянно отива на черква, а до момента в който беше министър председател, нормално или получаваше на този ден благословията на патриарха, или на някого от владиците. Дори когато беше в Правителствената болница, Негово Светейшество отиде на крайници да го види.

 

Патриарх Неофит подари Библия на премиера Николай Денков с благопожелание в сложни моменти да намира в нея отговори на значимите въпроси. Същият подарък ще получат всички министри в държавното управление с пожеланието „ На многая лета ”, с което, въпреки и неофициално, църквата пожелава сполучлив мандат на държавното управление на Николай Денков и Мария Габриел.

 

Дядо Неофит е направил още един жест съм премиера от Политическа партия - благословил го е два пъти – един път седнал, след което е станал и още веднъж е дал своята благословия. Премиерът ще се срещне и с представителите на мюсюлманското и еврейското изповедание у нас в символ на религиозна приемливост

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР