Съмишлениците Виктор Орбан и Доналд Тръмп са напът да затвърдят

...
Съмишлениците Виктор Орбан и Доналд Тръмп са напът да затвърдят
Коментари Харесай

Орбан готви голям политически подарък за Тръмп, твърди Politico

Съмишлениците Виктор Орбан и Доналд Тръмп са напът да затвърдят дружбата и финансово. Унгарският министър председател се готви да сервира огромен политически подарък на някогашния президент на Съединени американски щати и претендент на републиканците за държавен глава. Това се оповестява в материал на европейското издание Politico.

Медията твърди, че Орбан е измислил метод да разреши на Тръмп, в случай че завоюва вота през ноември, да се измъкне от заема от 50 милиарда $, който Съединени американски щати, Европейският съюз и водачите на Г-7 предложиха на Украйна наскоро. Това ще освободи Доналд Тръмп от отговорност и ще му разреши да твърди, няма да даде на Украйна нито цент. Официална стъпка към този ход към този момент имаше, напомнят от Politico. Унгария блокира заем на стойност 35 милиарда евро от Европейски Съюз за Киев, гарантиран с облагите отзамразените съветски активи. Причината е, че той включва основна смяна в режима на наказания против Москва, с която Будапеща не е съгласна. На 8 октомври Унгария удостовери, че ще задържи отпущането на заема, до момента в който Съединени американски щати изберат идващия си президент.

Заемът от 50 милиарда $, за който Г-7 се контракти още през юни, ще бъде изплатен напълно с изключителните облаги, генерирани от съветски активи на стойност над 250 милиарда $ - те бяха блокирани в западните страни след началото на войната през 2022 година, а Европа държи по-голямата част от средствата.

Съединени американски щати упорстват, че Европейски Съюз би трябвало да удължи периода за възобновяване на глобите против Русия до най-малко 36 месеца. Съгласно актуалните правила глобите на Европейски Съюз се възобновяват на всеки 6 месеца, което усилва вероятността една страна да размрази активите. Според разпоредбите на Европейски Съюз всички 27 страни членки би трябвало да одобрят промени в разпоредбите за глобите, в случай че има такива.

„ Ако не се оправим (с удължаването на периода на санкциите), това ще коства на Европейски Съюз, в това число на Унгария, повече пари “, споделя посланик от Европейски Съюз пред Politico, поискал анонимност. Разходите на европейските страни, включителноУнгария, ще бъдат по-високи, в сравнение с в случай че Съединени американски щати се причислят към съглашението. „ На тях (Унгария) не им пука дали Европа ще би трябвало да заплаща повече. Става дума за това да се помогне на Тръмп “, споделя различен посланик от Брюксел.

Ако Брюксел и Вашингтон взаимно подсигуряват заема от 35 милиарда евро, а Тръмп бъде избран отново за президент, той ще бъде привързан с обслужването на заема в продължение на години. Но в случай че заемът бъде утвърден без Съединени американски щати, републиканецът няма да има такова обвързване. Блокирането на заема от страна на Орбан е последният образец за доближаване на позициите сред Тръмп и унгарския министър председател, които се срещнаха още през юли в Мар-а-Лаго, Флорида. В диалог с публицисти в Брюксел Орбан съобщи, че в случай че Тръмп надделее над Камала Харис през ноември, самият той ще отвори „ няколко бутилки с шампанско “.

Тъй като Орбан заплашва да употребява правото си на несъгласие в Брюксел, Съединени американски щати дадоха сигнал, че обмислят да вземат участие в заема - въпреки и със доста по-ниска сума - даже в случай че Европейски Съюз не може да удължи интервала на глобите, споделя трети посланик от Европейски Съюз и чиновник на Европейската комисия. Един от разновидностите планува Вашингтон да даде 5 милиарда $, което почти се равнява на размера на съветските активи, които държи в страната - и въпреки всичко ще остави Европа да заплати по-голямата част от сметката. Служителят на Комисията счита, че Съединени американски щати не желаят да дойдат „ с празни ръце “ на срещата на финансовите министри от Г-7 във Вашингтон в края на октомври, на която евентуално ще се решат дребните елементи по заема от 50 милиарда $.

Неотдавна и Япония загатна, че може да се отдръпна от заема, в случай че Съединени американски щати не вземат участие в него. Развръзка по тематиката се чака в края на седмицата, когато в Брюксел ще се организира Европейски съвет. Ако Унгария откаже да отстъпи във връзка с продължителността на глобите, Европейски Съюз евентуално ще завърши заема при свои лични условия, защото бюджетните му правила улесняват доста одобряването на заплащането от националните столици преди края на годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР