Самата дума "Олимпиада" държи българските националки по борба мотивирани и

...
Самата дума "Олимпиада" държи българските националки по борба мотивирани и
Коментари Харесай

Петър Касабов: Самата дума Олимпиада държи националките по борба мотивирани

Самата дума "Олимпиада " държи българските националки по битка стимулирани и съсредоточени в изискванията на световна пандемия и обществена изолираност, съобщи треньорът на тима Петър Касабов в изявление за Българска телеграфна агенция. Той е уверен, че когато всичко това завърши и когато се върнат в залата, девойките ще бъдат още по-мотивирани за тренировки.

"Самата дума "Олимпиада " и самият конгрес, на който би трябвало да взе участие, е задоволително мощна мотивация за всеки състезател. Трудно ще бъде да държим равнище, само че мотивация няма да изгубят. В момента сме много тъжни всички, тъй като сме привикнали да работим на високи обороти, а в този момент ни е мъчно да поддържаме равнище. Но аз съм уверен, че когато всичко това завърши и когато влезем в залата, всеки ще бъде с нови сили, нова сила и доста по-голямо предпочитание за тренировки ", сподели Касабов за Българска телеграфна агенция.

"В тази обстановка вършим естествени тренировки от у дома и по този начин. Включваме се всички в една стратегия в интернет и упражняваме дружно. Силно се надявам колкото се може по-скоро да завърши всичко с карантината и ограничаването, с цел да можем колкото може по-рано да влезем в залите и да работим като хората. Сега колкото и да поддържаме функционално темп, това е доста надалеч от нашата работа. Тя е в залата ", добави той.

В последните години женската битка беляза същински взрив в България, откакто националките завоюваха редица медали от огромни и влиятелни конгреси. Те се върнаха от последните две европейски шампионати с осем медала - 4 златни, три сребърни и един бронзов, макар че множеството от тях са на нежна възраст.

За треньора на националния тим това въобще не е било изненадващо: "Колкото и нескромно да звучи, за някои тези резултати са изненадващи, само че за мен не толкоз. Аз знам Меги (Селишка) и Мими (Христова) по какъв метод се готвеха и какъв брой желаеха да реализират това нещо. Освен това, двете се върнаха от тежки контузии и от интервенции. Меги имаше интервенция на рамото и мина мъчно възобновяване. Те имаха потребност от това нещо - да се възстановят, да натрупат опит и да бъдат още веднъж това, което са. Аз се веселя, че те завоюваха тези заслужени трофеи ", съобщи Касабов.

"Тайбе (Юсеин) си има нейна стратегия. Не са единствено квалификационните шампионати, има и такива за борци като нея - с квоти за Олимпиадата. Тя ще се приготвя редом с всички девойки. За да имаш резултат, ти би трябвало да тренираш непрекъснато на високо равнище. Мен това ме радва - че Тайбе продължава да го прави. Когато даваш всичко от себе си, постоянно си покрай медалите. Нейната мисъл тази година беше Олимпиадата и за това европейско не бяхме толкоз подготвени. Тя имаше единствено един шампионат след международното състезание и непосредствено взе участие на европейското. Тайбе не беше във върхова форма, а концентрацията й бе ориентирана напълно към Олимпиадата ", добави той.

За националния отбор тези триумфи съвпадаха съвършено като серия, чиято кулминационна точка трябваше да бъде Олимпиадата през лятото. Тя обаче бе отсрочена за следващата година, а всички квалификации и шампионати за мъже и дами през 2020 са анулирани от Международната федерация по битка (UWW).

"На този стадий надпревари няма да има, само че се надявам от юни към този момент да можем да стъпваме в залите. Всичко зависи от нас, хората - по какъв начин съблюдаваме карантината и до каква степен ще опазим животите на всички към нас. От това зависи и по кое време ние ще стартираме да упражняваме постоянно и обикновено ", сподели Касабов.

"Треньорите постоянно са доста значима част, без значение дали приказваме за преди, или за сегашната обстановка. В един миг на всеки един състезател му идва допълнително подготовката и желае да спре за известно време, да почине. Самото напрежение им идва допълнително на тези млади девойки. Но тук идва работата на треньора, тъй като той е задължен да ги държи във форма, с цел да не сме изостанали, когато се върнем в залата ", съобщи още националният треньор на женското нправление. Касабов изясни, че той персонално прекарва карантината със фамилията си.

"Трудно е, само че пък по този начин в този момент намирам повече време за у дома, за фамилията, за децата, за брачната половинка. Обръщам внимание на най-близките ми хора и това е главното нещо, което върша. Занимавам се с разнообразни неща, единствено не и с готвене. Там никакъв ме няма. Съпругата ми е невероятна и не ми дава късмет да припаря до кухнята ", приключи той.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР