Самата атака не е нетипична. Тя е криптовирус - криптира

...
Самата атака не е нетипична. Тя е криптовирус - криптира
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Проблемът с Български пощи е, че всички компютри са били в една система

" Самата офанзива не е нетипична. Тя е криптовирус - криптира цялата информация, която има в пощите и те не може да се употребяват. Проблемът е, че има 5000 компютъра в страната, които са били в една система. Това е грешката. ", това съобщи Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов пред Българска национална телевизия във връзка хакерската офанзива против " Български пощи ".

" Заради изгубените данни, възобновяване на системите лишава време. Част от тях са към този момент възобновени, тъй като те са налични в други организации, да вземем за пример в Национален осигурителен институт. Там, където данните не са налични в други организации се стартира на чисто ", акцентира министърът.

Божанов изрази недоумението си за какво " Български пощи " не е разполагала с списък, от където е можело информацията да бъде възобновена след хакерската офанзива.

" Защо е лишило толкоз доста време да се спре достъпа до архивния сървър, само че просто доста постепенно са реагирали, откакто се предизвестени от ДАНС и от мои сътрудници. По спомен прекъсването е лишило към 6 часа, което е неприемливо мудна реакция. При всяка кибер офанзива времето за реакция е най-важно ", безапелационен беше Божанов.

По думите му се готвят промени, посредством които кибер сигурността на институции като " Български пощи " и Българска народна банка ще се следи от ДАНС.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР