Сълзотворен газ, бой и арести на депутати в парламента на

...
Сълзотворен газ, бой и арести на депутати в парламента на
Коментари Харесай

Бой и арести в парламента на Черна гора заради спорен закон за вероизповеданията

Сълзотворен газ, пердах и арести на депутати в Народното събрание на Черна гора. Страстите в Подгорица се разгоряха поради противоречив закон за свободата на вероизповеданията. Опозицията твърди, че с него управляващите ще лишават парцелите на Сръбската православна черква в Черна гора. Затова и в сръбския парламент се стигна до спречквания сред депутати.


Спорният закон е самодейност на президента Мило Джуканович и опозиционната просръбска съпротива го упреква, че целят единствената канонична православна черква в Черна гора - сръбската, да бъде лишена от светините си там, измежду които 66 манастира, някои от тях датиращи още от XII век. Причината е условието да се потвърди благосъстоятелност от преди 1918 година, когато Черна гора влиза в Кралството на сърбите, хърватите и словенците.

Късно нощес, след несполучлив опит на представителите на обединението Демократичен фронт да провалят парламентарното съвещание, се развихри грозна словесна и физическа борба. Всичките 18 депутати от радикалната съпротива бяха задържани и законът въпреки всичко беше признат.
Душко Маркович, министър-председател на Черна гора: В Черна гора на XXI век не трябва да има такова политическо държание в Народното събрание. Трябва да има разговор.
Трима от водачите на Демократичния фронт остават в ареста и през днешния ден. Очакват се обаче всеобщи митинги. В Сърбия реакциите са на двата полюса:
Александър Вучич, президент на Сърбия: Ще помогнем на нашите сънародници, като в същото време не разрушавам мостовете към прилежащите ни страни. "
Докато президентът Вучич сподели въздържаност, в Скупщината в Белград опозицията го упрекна, че е като брат близнак с черногорския президент - и двамата били крадци. Заради това си изказване водачът на националистическото придвижване " Двери " Бошко Обрадович едвам не беше пребит от депутати от ръководещото болшинство.
 Бой сред депутати в Народното събрание на Черна гора Бой сред депутати в Народното събрание на Черна гора
Сблъсъци избухнаха в Народното събрание на Черна гора, откакто беше изработен опит да бъде гласуван законопроект за религиозните общности и собствеността им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР