Сълзите на птиците и влечугите приличат изненадващо на човешките, макар

...
Сълзите на птиците и влечугите приличат изненадващо на човешките, макар
Коментари Харесай

Сълзите на птиците и влечугите приличат на човешките

Сълзите на птиците и влечугите наподобяват изненадващо на човешките, въпреки и да съществуват основни разлики, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на бразилски учени.

Резултатите от проучването на учените от федералния университет на Бая в Салвадор, Бразилия, ще оказват помощ да бъдат създадени нови офталмологични лекувания както за хора, по този начин и за животни.

Макар и птиците и влечугите да имат разнообразни структури, произвеждащи сълзите, някои съставни елементи на тези флуиди - електролити, са в централизация като при хората. Кристалните структури обаче са проведени друго, което подсигурява положителното положение на очите в друга среда.

Учените са работили със сълзи от ари, ястреби, бухали, папагали, костенурки, каймани, морски костенурки. Анализирайки химическият им състав, са разкрили равнища на електролити, като натрий и хлор, сходни на човешките. Уреята и протеинът обаче били повече при бухалите и морските костенурки.

Кристализирането след изсъхването на сълзите било друго, изключително при морските костенурки, чиито очи би трябвало да са предпазени под вода.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР