Сълзите на даден човек могат да покажат дали за него

...
Сълзите на даден човек могат да покажат дали за него
Коментари Харесай

Анализ на сълзи ще открива болестта на Паркинсон

Сълзите на даден човек могат да покажат дали за него има риск от заболяването на Паркинсон, сочат предварителните резултати от проучване, представени от ЮПИи от Българска телеграфна агенция във вторник.

Когато хората ронят сълзи, се освобождават някои протеини. Нивата им са разнообразни у засегнатите от заболяването на Паркинсон и у хората, които не страдат от нея.

" Получените резултати за пръв път демонстрират, че сълзите са благонадежден и неинвазивен биологичен маркер на заболяването на Паркинсон ", съобщи ръководителят на проучването Марк Лю от Медицинския институт към Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис.

Екипът му изследвал проби от сълзите на 55 души, наранени от заболяването на Паркинсон, и на други 27 души, които не страдат от болестта. Оказало се, че у засегнатите от заболяването на Паркинсон равнищата на един протеин са по-високи, а тези на различен - по-ниски.

Протеините в сълзите са създадени от слъзни жлези чрез стимулиране на нервни кафези. Тъй като заболяването на Паркинсон може да повлияе върху функционалности на нервната система отвън мозъка, учените си сложили за цел да схванат дали свързани с заболяването промени в тези функционалности могат да се открият чрез разбор на сълзите.

" Вълнуващо е да се откри, че нещо толкоз просто като сълзите може да помогне на невролози да разграничат засегнатите от заболяването на Пакинсон от хората, които не страдат от нея - означи Лю. - Тъй като заболяването на Паркинсон се развива години преди да са се появили първите й признаци, сходен биологичен маркер ще е от изгода за диагностицирането й и даже за лекуването й по-късно. "

Резултатите от проучването ще бъдат показани на годишната конференция на Американската академия по неврология през април.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР