Саломон Перел като млад. кадър: youtubeАз бях момчето на Хитлер“:

...
Саломон Перел като млад. кадър: youtubeАз бях момчето на Хитлер“:
Коментари Харесай

Почина „момчето на Хитлер“, на 14 измамил нацистите

Саломон Перел като млад. кадър: youtube
„ Аз бях момчето на Хитлер “: Саломон Перел, оживял от Холокоста под подправена идентичност, умря на 97-годишна възраст. Той е на 14, когато съумява да излъже бойците на Хитлер, че е „ етнически немец “.

Саломон Перел, оживял от Холокоста под подправена идентичност, е умрял на 97-годишна възраст в Израел. Там той е живял от 1948 нататък.

Перел е роден през 1925 година в Долна Саксония, Германия, покрай Брауншвайг. Той става прочут с автобиографичната си книга „ Аз бях момчето на Хитлер – Саломон “. По нея през 1991 излиза и филм на Агнешка Холанд под заглавието „ Момчето на Хитлер Саломон “, който печели многочислени награди. В книгата си Саломон Перел, прочут и като като Сали Перел, разказва по какъв начин благодарение на машинация е съумял да оцелее от преследването на националсоциалистите.

Семейството му бяга от нацистите и отива в Полша. Там като 14-годишен Перел съумява да се избави от разстрел единствено тъй като
твърди пред бойците на Хитлер, че е „ етнически немец “.
Така след това те го взимат в редиците си – под името Йозеф „ Юп “ Перел той служи известно време в армията като преводач. По-късно като част от „ Хитлерюгенд “ („ Хитлерова младеж “) минава през образование за монтьор в Брауншвайг.

След една година на източния фронт, Перел е изпратен в учебно заведение на „ Хитлеровата юноша “. Там за него всеки един ден минава в страхове да не бъде разкрита същинската му идентичност. След края на Втората международна война той отпътува за Израел.

Минават цели 40 години до момента в който Саломон Перел успее да преработи претърпяното. След прекарана сърдечна интервенция през 1985 година, той се взема решение да напише книга, в която да опише своята история – на немски език. В изявление за немското списание „ Шпигел “ през 1992 той споделя, че е имал възприятието, че това е предиздвикало момчето на Хитлер Юп (което се е крило в продължение на десетилетия) „ да желае да се измъкне от него “.

Книгата въпреки всичко излиза първо на френски език през 1990 година под заглавието „ Европа, Европа “, година по-късно на иврит и още една година по-късно на немски език. По това време филмът на Агнешка Холанд към този момент е подготвен.

Оттогава насам Саломон Перел не стопира да споделя за претърпяното по време на националсоциализма – най-много пред младежи и възпитаници. През 1999 той е почетен с Ордена за заслуги на Федерална република Германия за напъните му за германо-израелското съгласие. През 2020 година става почетен жител на Брауншвайг.
 момчето на хитлер Перел живее в Израел от 1948 година кадър: youtube
Според най-новите данни, в Израел към момента живеят над 150 000 очевидци на Холокоста. Над 1000 от тях са на възраст от над 100 години. „ Това, че аз оцелях по този метод, е същинско знамение “, споделя Саломон Перел през 2020 в изявление за немската общестевно-правна медия НДР.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР