Салман Рушди се появи на публично място за първи път

...
Салман Рушди се появи на публично място за първи път
Коментари Харесай

Салман Рушди се появи на публично място за първи път след атаката

Салман Рушди се появи на обществено място за първи път след офанзивата против него. Писателят участва на галавечер в Ню Йорк, проведена от асоциация, която пази свободното изложение в литературата, оповестява Нова телевизия.

Рушди беше нападнат от млад мъж с нож на сцената по време на лекция предишното лято. Той загуби едното си око и има проблеми с едната си ръка. Снощи писателят посвети премията си на хората, които стопираха нападателя.



През 1989 година иранският висш водач Хомейни издаде заповед за убийството на Рушди. Режимът в Иран дефинира една от книгите му като богохулна. Вчера Рушди акцентира, че битката за свободното слово е на всички места, тъй като в последно време консервативни кръгове са забранили над 1000 книги в Съединените щати.

„ Атаката против книги, офанзивата против преподаването, офанзивата против библиотеки - по какъв начин да го кажа - сега Флорида е по-опасно място от по всяко време било. Гордея се с това, че организациите за отбрана на свободното изложение заведоха каузи против управляващите там. Неимоверно значимо е да спечелим тези каузи. Нуждаем се от това ”, безапелационен е Рушди.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР