Салман Рушди бе атакуван днес от мъж, докато се готвел

...
Салман Рушди бе атакуван днес от мъж, докато се готвел
Коментари Харесай

Нападнаха Салман Рушди в щата Ню Йорк

Салман Рушди бе нападнат през днешния ден от мъж, до момента в който се готвел да изнесе лекция, в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Нападателят нахлул на сцената в института " Шътокуа " и почнал да удря с юмруци или да мушка с нож Рушди, до момента в който писателят бил представян на аудиторията, описа кореспондент на организацията, участвал на място.

Рушди паднал на пода. За момента не е ясно в какво положение е той.

Нападателят е укротен.



Книгата на родения в Индия публицист " Сатанински строфи " е неразрешена от 1988 година в Иран, защото е считана за богохулна, напомня АП. Година по-късно създателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на гибел. Иран също така предложи премия от над 3 милиона $ за оня, който убие писателя.

Ислямската република от дълго време се дистанцира от фетвата на Хомейни, към този момент мъртвец, само че настроенията срещу Рушди се резервират. През 2012 година иранска полуофициална религиозна фондация увеличи премията за главата на Рушди от 2,8 милиона $ на 3,3 милиона $.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР