Салицилатите са основна група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и

...
Салицилатите са основна група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и
Коментари Харесай

Отравяне със салицилати


Салицилатите са съществена група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и противовъзпалителен резултат. Ацетилсалициловата киселина (аспирин) в ниски дози – до 100мг се ползва като профилактика на инфаркти и инсулти. Салициловата киселина се ползва и външно като кератолитично и антисептично средство.

Еднократна доза ацетилсалицилова киселина от 150 мг/кг не провокира токсичност, при доза 300-400 мг/кг се провокира тежка токсичност. Дози над 500мг/кг са евентуално летални.

Свързани публикации.. Отравяне с парацетамол 0 Кои храни най-често водят до хранително отравяне? 0 Отравяне с берилий и съединенията му - диагноза и лекуване 0

Предозирането на салицилати предизвиква стимулирането на дихателния център , което провокира хипервентилация, което води до редица метаболитни затруднения и сериозна дехидратация. Ацетилсалициловата киселина въздейства на кръвосъсирването, заради което се усилва времето на кървене и предозирането може да стане причина за съществени кръвоизливи.

При остра интоксикация се следят гадене, повръщане, болежка зад гръдната кост, повръщане на кръв, надълбоко и учестено дишане, звук в ушите и захласнатост. При тежко отравяне се следи хипогликемия, белодробен оток, гърчове, кома, даже гибел.

Хроничната интоксикация се получава при продължителна корист със салицилати.Тук пораждат неспецифични признаци – комплицираност, халюцинации, дехидратация.

Лечението първоначално стартира с обезпечаване проходимостта на дихателните пътища и дихателна реанимация, в случай че е нарушено дишането. За понижаване резорбцията на салицилатите се организира стомашна промивка с деен въглен. За ускорено извеждане на отровата от организма е показано алкализиране на урината.

Постига се посредством венозно вливане на разтвор на натриев бикарбонат в глюкоза. При тежко отравяне са на разположение индикации за хемодиализа.

При нарушаване на кръвосъсирването се назначава терапия с витамин K.1909
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР