Саламите и бирата са сред най-крадените стоки в хранителните магазини,

...
Саламите и бирата са сред най-крадените стоки в хранителните магазини,
Коментари Харесай

Салам и бира най-крадени в магазина, предпочитат големите вериги

Саламите и бирата са измежду най-крадените артикули в питателните магазини, демонстрира изследване на „ Телеграф “. Крадат се най-вече слайсове с луканка, филе и кенчета с бира и енергийни питиета, сочат данните съгласно броя на подадените тъжби от търговци в цялата страна. По част от тях има заявителски материали, а други са обект на следствие в прокуратурата.

Наред с саламите и алкохола кражбите на разнообразни типове сирена и кашкавали също са измежду топ 5 на желаните артикули от крадците. След тях се подреждат безалкохолни, кафе, нескафе, ядки, шоколади, вафли и десертчета. Чест обект на посягане са железни консерви, а също и парфюмерия и козметика, които са продават в огромните хранителни вериги. След като олиото стигна 6 лв., все по-често и тази стока е обект на посягане, признават търговци.

„ Изнасят всичко, крадат от ден на ден. Камерите ни ги плашат. Идват от други квартали, не са непрекъснати клиенти “, разяснява топмениджър на една от най-големите вериги за търговия на дребно с хранителни артикули. В битката с кражбите са се принудили да подсилят физическата защита повече от системите за видеоконтрол, които просто са неефективни, защото нормално кражбата се вижда много по-късно. На скъпия алкохол и други по-луксозни артикули към този момент всеобщо се слагат ключалки. Никой обаче не може да се оправи на 100% с дребните крадци. При открита кражба търговците нямат доста потребни ходове, тъй като доста от злосторниците са малолетни, а и материалният интерес е прекомерно дребен, с цел да се прави следствие и да се ангажират прокуратурата и съдът.

„ Много обири се правят от небогати хора, постоянно пенсионери. Крадат обаче и доста деца, от ден на ден възпитаници. Те най-често протягат ръка към енергийните питиета и дребния алкохол, вид патрончета “, призна дилър в търговски обект в центъра на София. „ По щандовете пипат хора с най-различен профил, от скитници до висшисти, някои го вършат просто за спорта “, признават още магазинерите. В последните месеци крепко са скочили кражбите на кашкавал и кисело мляко, откакто килограмът надвиши 30 лв., а една кофичка гони 3 лв.. „ Инфлацията изкара повече крадци, по тази причина гледаме да вършим промоции и да не надуваме цените до краен лимит, избираме да ги купуват, в сравнение с да ги крадат “, разяснява притежател на бакалия в един от южните квартали на София, където обичайно има нападения от по-бедни хора, идващи от крайградските елементи с задача да си набират храна гратис, въпреки и нарушавайки закона.

В наклонност се е трансформирала кражбата на артикули при касите за самообслужване. Там броят на участниците в сходни измами през оценения интервал се е нараснал доста. Затова въпреки и в западния свят тези машини да са изцяло оставени без контрол и да се разчита единствено на камерите, у нас постоянно стои по един продавач. Служителят хем следи да не се маркира по-малко стока, хем оказва помощ на неориентираните клиенти по какъв начин да се самотаксуват. „ Често имаме хора взели 3 неща, а маркирали две, а най-вече „ не помнят “ да си маркират торбичките “, призна управител продажби на огромна верига. Друг огромен проблем, пред който са изправени питателните магазини, е все по-честото нарушение на целостта на опаковките. Масово клиенти си отворят пакет с ядки примерно кашу, чиято цена е сред 3 и 4 лв. за 100 г и яде. Все по-често се следи пенсионери да нападат топлите витрини с дребни хлебчета, понички и други произведения, които нахапват и оставят, без да платят. „ Голяма злина са, не можем да се оправим с тях. Някои ги хващаме, само че или нямат пари, или в случай че викнем полиция ги съжаляват, а и се смята за маломерна кражба “, изясни управител в известна измежду пенсионерите огромна верига.

Баща и майка бяха пипнати напролет, откакто съумяха да си набират безусловно нелегално нужните мезета и марков алкохол за абитуриентския бал на сина им в Пазарджик. Родителите бяха разкрити, откакто в полицейското ръководство били получени сигнали за обири от разнообразни търговски обекти, най-вече хипермаркети. Интересът на апашите бил ориентиран към маркови напитки и месни хранителни артикули, с които дуото си устроило домакински ваучър на облага – за сметка на притежателите на питателните магазини. Изпечените крадци били ценители на скъпите артикули, защото изнасяли от магазините единствено марково уиски и водка, както и скъпи деликатеси – луканка и бонфиле, най-вече пакетирано и свободно налично на щандовете. След като пострадалите търговци дали записи от видеокамери на двамата, са арестувани. Те са престъпно проявени, познати са на органите на реда като причинители на обири.

Все по-масова процедура е клиенти да отлепят етикети на по-луксозни сирена, кашкавали или пакетирано прясно месо и да ги заменят с етикети от по-евтини артикули, предлагани в магазините. Безскрупулната тактичност е измежду най-новите нововъведения на изобретателните гладни хора, които я ползват по време на огромни пазарувания, когато има големи опашки, всеки бърза да мине по-бързо, а касиерките са претрупани и разсеяни. Ако инцидентно въпреки всичко ги засекат на касата, повдигат плещи неразбиращо и изясняват, че някой просто е подменил етикета, а действителната цена е прекомерно скъпа и се отхвърлят от покупката.

50-годишен добре облечен пловдивчанин беше заловен да краде на едро в магазин „ Билла “ в петък. Мъжът е бил хванат в хипермаркета на комерсиалната верига на бул. „ Шести септември “ в Пловдив. Господинът влезнал да пазари със сак на рамо. Докато обикалял щандовете, съумял да постави в него бутилки скъпо уиски, няколко луканки и още първокласни мезета. След това се запътил към изхода, изчакал различен клиент да влезе и се изнизал на открито, без да заплати. Докато „ пазарувал “ обаче, бил засечен от защитата, която подала сигнал. На място дошъл патрул и задържал крадеца малко след излизането му от магазина. При инспекцията се оказало, че в сака той е съумял да прибере стока за над 650 лв.. Мъжът е предаден на полицейските органи.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР