Салах Абдеслам – единственият оцелял извършител на серията атентати в

...
Салах Абдеслам – единственият оцелял извършител на серията атентати в
Коментари Харесай

Повреда в колана с експлозиви спасила единствения оцелял парижки атентатор

Салах Абдеслам – единственият оживял причинител на серията атентати в Париж през ноември 2015 година, е желал да се самовзриви, само че неговият колан с експлозиви се е оказал развален. Това са открили специалисти, които проверяват терористичната офанзива. Обвиняемият и досега отхвърля да сътрудничи на управляващите.

През почивните дни телевизия „ Интер ” цитира свои източници, съгласно които проверяващите са проучили наличието на компютър, изхвърлен покрай скривалището на Абдеслам. В него имало записка, в която се счита, че терористът е обяснил на свои съратници оцеляването си: „ Въпреки че желае да бъда измежду шахидите, Аллах реши друго и не можах да се причисля към своите братя, тъй като имаше недостатък в колана ми ”.

Авторът на бележката написа, че е обмислял да се изтегли в Сирия, само че в последна сметка е решил да остане и да довърши започнатото. Абдеслам беше хванат след търсене, траяло 4 месеца след офанзивите, лишили живота на 130 души.

Това удостоверява и свидетелските показания, дадени от непосредствен до терориста.

До момента неговият колан с експлозиви беше една от едва проучените области на следствието. Имаше и спекулации, че той се е паникьосал и по тази причина не се е самовзривил.

Задълбочен разбор на устройството обаче е посочил, че дори да е имал сходно желание Салах Абдеслам не е бил в положение да извърши самоубийствена офанзива. Причината е, че коланът му е бил без батерия и бутон за активиране, а кабелът и детонаторът са били неизправни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР