Съкровището е на около 1000 години. Специалистите го свързват с

...
Съкровището е на около 1000 години. Специалистите го свързват с
Коментари Харесай

Момче откри съкровището на Синия зъб

Съкровището е на към 1000 години. Специалистите го свързват с датския крал Харалд Гормсон, именуван също Синия зъб.

То е намерено в равнища от към 400 квадратни метра в местността Шапроде. В него с изключение на монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени.

Открил го е 13-годишният възпитаник Лука Малашниченко още през януари. Той обикалял с железен детектор из острова дружно с занимание археолога Рене Шьон. Момчето се интересувало от викинги и изучавало всичко за тях.

Първоначално помислило, че детекторът му е засякъл фолио от нечия закуска, само че при по-внимателно вглеждане, открил, че в пръстта се подават монети. Приятелят му археолог се обадил в локалния музей и съкровището било извадено деликатно през предишния уикенд.

„ Това беше находката на живота ми “, декларира той пред медиите.

„ Това е най-голямото изобретение на сребърни монети от времето на Харалд Синия Зъб и това го прави изключително значимо “, разясняват специалисти.

Около 100 сребърни монети са от времето на Харалд Гормсон, който е живял през 10-и век и е въвел християнството в Дания. Кралството му е обединявало земите на днешна Дания, Северна Германия, Южна Швеция и елементи от Норвегия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР