Съкровище край черноморските брегове на Румъния: предполага се, че само

...
Съкровище край черноморските брегове на Румъния: предполага се, че само
Коментари Харесай

Газ за години напред: съкровищата на Румъния в Черно море

Съкровище край черноморските крайбрежия на Румъния: допуска се, че единствено едно находище крие сред 42 и 84 милиарда кубични метра газ. Това количество би задоволило потреблението в Румъния за интервал сред 4 и 8 години.

" Неизвлечените черноморски съкровища на Румъния " - под това завладяващо заглавие швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) разгласява публикация за румънския пазар на петрол и газ.

От няколко седмици към румънския бряг към този момент тече газ от находището " Ана ", оповестява създателят Фолкер Пабст и изяснява, че сред офшорната платформа и сушата е прокаран 126-километров водопровод, а през идващите три години от находището се чакат 1 милиард кубични метра газ годишно, което се равнява на към 10% от румънското ползване.

Огромен капацитет

Към това немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) прибавя информацията, че и до момента Румъния съвсем се е самозадоволявала с газ: 8 милиарда кубични метра от нужните на страната 11 милиарда се създават в самата Румъния.

Авторът на публикацията в НЦЦ проучва по този начин раздвижването, настъпило в румънския енергодобивен бранш: " Тази стъпка не е директно обвързвана с трескавото търсене на други възможности на съветския газ, което царува в Европа. Проектът тече към този момент от няколко години, само че настоящата геополитическа конюнктура въпреки всичко насочва погледа на румънците към личните им ресурси ".

Авторът напомня, че Румъния дълго време се подрежда измежду най-големите производители на фосилни горива в Европа, а за пръв път нефт е придобит в Европа таман в Румъния през далечната 1857 година. Читателите научават и любопитния факт, че Букурещ е първият град в света, който вкарва улично осветяване с петролни фенери.

Край черноморските крайбрежия на Румъния вероятно се крие още доста газ, написа създателят и изяснява, че единствено в находището " Нептун Дийп " става дума за сред 42 и 84 милиарда кубични метра газ, които биха задоволили цялото вътрешно ползване в Румъния за интервал сред 4 и 8 години.

" Необработен елмаз "

Добивът на газ от това находище става все по-реалистичен, откакто през май Народното събрание одобри закон, насърчаващ задграничните вложения в извличането на газ от шелфа, четем още в публикацията. " Засега " Нептун Дийп " е занемарен елмаз и ясно онагледява както занемареността на енергийния бранш в Румъния, по този начин и общите недостатъци на румънската политика. Енергийната експертка Отилия Нуту го разказва като композиция от лакомия, корупция и нелепост ", написа НЦЦ.

ФАЦ напомня на собствен ред, че сега Румъния внася газ от Турция и полутечен газ от Гърция през България. Страната доста желае да построи терминал за полутечен газ, само че това не е допустимо, тъй като танкерите с полутечен газ нямат право да влизат в Черно море през Босфора, прецизира изданието.

В енергийния микс на Румъния влизат по към 18% газ и въглища, над 30% ток от Водноелектрическа централа и 20% от АЕЦ. Страната има намерение съществено да влага в " зелените " сили от вятър и фотоволтаика, отбелязва още ФАЦ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР