Съкращения в политическите кабинети е една от първите мерки, одобрени

...
Съкращения в политическите кабинети е една от първите мерки, одобрени
Коментари Харесай

Гълъб Донев реже съветниците в Министерския съвет Виктор Иванов

Съкращения в политическите кабинети е една от първите ограничения, утвърдени от служебното държавно управление на Гълъб Донев.
Петима по-малко ще са съветниците на премиера и вицепремиерите в съпоставения с щата при държавното управление на Кирил Петков.
Донев ще има 10 души в политическия си кабинет против 17 за Кирил Петков. При встъпването си на власт Петков оправда раздутия щат на политическия си кабинет с потребността да има консултант за ресора на всяко едно от министерствата.
Голям политически кабинет от 12 съветници имаше и вицепремиерката по дейно ръководство Калина Константинова. Сега нейният кабинет се закрива, тъй като няма подобен вицепремиер. Константинова твърдеше, че се нуждае от толкоз съветници, тъй като бе единственият вицепремиер без министерство и надлежно без втори политически кабинет.
Сегашният вицепремиер без министерство Атанас Пеканов обаче ще има право единствено на 7 съветници, излиза наяве от утвърдените от служебното държавно управление промени в Устройствения устав на Министерския съвет и неговата администрация. Пеканов ще дава отговор за еврофондовете.
Молба да му бъде отпусната най-малко още една численост за консултант е отправил Пеканов на първото съвещание на Министерски съвет, когато са гласувани измененията в правилника. Получил е обаче отвод от страна на Гълъб Донев.
"Уважаеми господин министър-председател, уважаеми сътрудници, желаех единствено да попитам дали можем в моя кабинет да увеличим, може би да понижим някой от другите, тъй като има доста съгласуваност сред моя кабинет, който е без портфейл, няма обособена администрация, може би политическият кабинет в случай че може да е една численост повече, доколкото министър Алексиев би се съгласил за това ", опитал Пеканов да издейства спомагателния щат, излиза наяве от стенограмата на държавното съвещание.
"Няма такава опция. При вас разполагаем е и цялата администрация на Министерски съвет, тъй че ще имате цялостната поддръжка за всичко това, което следва ", гласи обаче отговорът на Донев.
По 7 съветници в министерския съвет ще имат и вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев. Те ще имат политически кабинети и във ведомствата си - министерствата на превоза и на вътрешните работи. За съпоставяне в държавното управление на Кирил Петков вицепремиерът Асен Василев имаше единствено двама съветници, а Корнелия Нинова и Гроздан Караджов по един, защото имаха министерства.
Само 4 ще са съветниците на вицепремиера Лазар Лазаров.
Така общият брой на съветниците в служебния кабинет ще е 28 против 35 при Кирил Петков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР