Съкращават чакането за ядрено-магнитен резонанс. Това е предвижено в проекта

...
Съкращават чакането за ядрено-магнитен резонанс. Това е предвижено в проекта
Коментари Харесай

Съкращават чакането за ядрено-магнитен резонанс

Съкращават чакането за ядрено-магнитен резонанс. Това е предвижено в плана за анекс към Националния рамков контракт в опазването на здравето. Българският лекарски съюз взема решение на ексклузивен събор дали да утвърди подписването на документа.

Според препоръчаните текстове съсловната организация е постигнала съглашение
пациентите с инсулт към този момент да остават в болничното заведение до 10 дни вместо 4,
както беше до момента. Улеснен е и достъпът до ядрено-магнитен резонанс, само че единствено експертите, а не персоналните лекари, ще могат да издават посоки.

Ако текстовете бъдат утвърдени, анексът към Националния рамков контракт ще бъде подписан в средата на идната седмица.

„ Няма смяна в метода на назначение. Отново единствено експертите ще имат право, а лекарите по обща медицина няма да имат право, да назначават ядрено-магнитен резонанс. Но няма да се чака с месеци. Лечебните заведения, които могат да назначават – медицински центрове или самостоятелни практики за профилирана помощ, ще имат отпуснати средства. И в случай че свършват тези средства ще могат да декларират авансово и няма да бъде казвано на пациента: Сега ще Ви подадем към НЗОК. Изчакайте и когато Ви пристигна разрешението тогава “, съобщи доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз пред Българска национална телевизия.
Заложени са и условията за минимални хонорари на медицинските експерти.
Пред Българска телеграфна агенция той разяснява още, че се планува здравната каса да заплаща два пъти в годината по 30 дни за оказване на палиативни грижи за пациентите с онкологични болести. Такива грижи се поставят в лечебни заведения, в които има отделения по онкология. Досега НЗОК е заплащала два пъти за 25 дни палиативните грижи.

За пациентите се планува още и
увеличение на профилактиката, на проучванията, на продължен болничен престой
за тежките случаи на инсулт, както и облекчение на проучвания, осъществявани с ядрено-магнитен резонанс, еднодневни процедури, за които няма да се постанова хоспитализация и други
След три месеца лечебните заведения, които не могат да обезпечат заложените заплати
в Колективния трудов контракт съществени, ще бъдат глобени, планува още Анексът. Този интервал беше контрактуван вчера по време на среща сред БЛС и НЗОК.

Д-р Маджаров обърна внимание на тематиката за лечебните заведения, които връщат коли за спешна помощ, транспортиращи пациенти, и напомни, че лечебното заведение няма право да откаже банкет на болния. По думите му болничното заведение би трябвало да одобри пациента и в случай че няма свободни кревати, със личен превоз да го транспортира до друга болница или да му обезпечи легло посредством разбъркване на свои пациенти в по-леко положение.

Ако делегатите на събора дадат мандат, Анексът към рамковия контракт би трябвало да бъде подписан до 22 февруари.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР