Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това

...
Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това
Коментари Харесай

Осъдиха 97-годишна германка за съучастие в убийствата на 10 500 души в нацистки концлагер

Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф.

Това е всичко, което мога да кажа, разяснява 97-годишната жена пред съда

В може би последния съдебен развой в Германия за закононарушения на нацизма 97-годишна бивша секретарка в концентрационния лагер Щутхоф беше наказана за съучастие в убийството на повече от 10 500 души.

Областният съд в немския град Итцехо в провинция Шлезвиг - Холщайн, осъди бивша секретарка на нацисткия концентрационен лагер Щутхоф край Гданск на условна присъда от две години, информира Дойче Веле.

Съучастие в убийството на повече от 10 500 души

Съдът признава 97-годишната Ирмгард Фурхнер за отговорна за съучастие в убийството на над 10 500 души. Според обвинителния акт Ф. е работила като стенографка за коменданта на концентрационния лагер Щутхоф от 1943 до 1945 година По това време тя е на възраст сред 18 и 19 години. Поради това процесът против нея се гледа от съдебен състав за каузи против малолетни. С присъдата си съдът се преценява с настояването на прокуратурата.

Адвокатите на обвинената поискали оправдателна присъда

Двамата бранители обаче са поискали оправдателна присъда за своята клиентка. Те настояват, че не може да се потвърди по неоспорим метод, че Ф. е знаела за осъществяваните систематични убийства в лагера.

" Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф. Това е всичко, което мога да кажа ”, разяснява 97-годишната жена пред съда.

Процесът стартира през 2021 година

Процесът е стартира на 30 септември 2021 година През 40-те дни на процеса съдът изслушва като очевидци осем от 31-те ищци. Оцелелите от лагера описват за страданията и всеобщата гибел в концентрационния лагер Щутхоф.

Най-важният очевидец обаче е историческият специалист Щефан Хьордлер, който показа експертното си мнение в 14 съвещания. Защитата подава несъгласие за преднамереност против него, но съдът го отхвърля.

Първоначално обвинената не желае да се изправи пред съда. На първия ден от процеса тя изчезва рано сутринта от вкъщи за възрастни хора, където живее. Полицията я прибира часове по-късно от улица в Хамбург. Съдът издава заповед за ареста ѝ. 96-годишната тогава жена прекарва пет дни в следствения арест.

Повече от 65 000 починали в концентрационния лагер Щутхоф

По време на Втората международна война в лагера Щутхоф са затворени над 100 000 души при ужасни условия - доста от тях са евреи. Според историците умират към 65 000 души.

Лагерът е прочут с умишлените си изцяло несъответстващи грижи за пандизчиите. Повечето хора умират от епидемии, безсилие и принуждение. Имало е обаче и газова камера, както и оборудване за разстрелване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР