Съхраняването и развитието на розопроизводството и розопреработването е изключително важен

...
Съхраняването и развитието на розопроизводството и розопреработването е изключително важен
Коментари Харесай

Веска Ненчева: БСП няма да позволи ЕК да класифицира розовото масло като химическо вещество

„ Съхраняването и развиването на розопроизводството и розопреработването е извънредно значим въпрос в Розовата котловина и част от политиките на Българска социалистическа партия за опазване на родното произвеждане. Вече имаме Закон за маслодайната роза. Да, той би трябвало да бъде прецизиран, само че пък дава опция страната да пази бранша. “ Това написа в профила си във Facebook Веска Ненчева - член на Народно събрание на Българска социалистическа партия и депутат от “БСП за България “ в 48-ия парламент.
„ Този път ще защитим българското течно злато на равнище Европейска комисия, в случай че има съображение за това “, безапелационен е социалистът изясни какъв е въпросът: „ От две седмици в карловския край ескалира напрежение към писмо, с което се сезира за предложение в Европейската комисия за систематизиране на розово масло и други етерични масла като химически субстанции, а не като натурални артикули. Това е извънредно обезпокоително, в случай че е по този начин, тъй като би лимитирало приложението на розовото масло в хранителната, козметичната и фармацевтичната промишленост и би рефлектирало върху розопоризводтвото в България “, алармира Веска Ненчева.
По думите ѝ народните представители от левицата незабавно са потърсили информация от своите евродепутати. „ Те наблюдаваха доста деликатно законодателния развой. Информирали са за проблема своите сътрудници от други страни членки. Представителите на Българска социалистическа партия в Европейския парламент са в контакт с Европейската комисия, от където все още няма препоръчано такова законодателство или самодейност за сходно “, съобщи тя и добави, че в случай че се наложи, левицата ще предприеме всички нужни стъпки на европейско равнище, с цел да се отбрани българският интерес. 
„ За малко време организирах интензивни диалози и срещи с розопроизводители и розопреработватели. Една част от тях са обезпокоени, в случай че това се окаже истина и дружно ще се борим за отбрана на българското розово масло и другите етерични масла, както сме го правили до момента “, написа още Ненчева, за която българската маслодайна роза е идея.
Социалистът прикани, в случай че има подобен формален и съответен документ, той да бъде показан, с цел да бъдат подхванати съответни дейности към Европейската комисия. „ Всичко друго го одобрявам като спекулиране с поминъка, труда и безпокойството на хората във време на икономическа рецесия и естествени бедствия “, счита Ненчева.
„ Вярвам, че всяка политическа партия в България, която има определени евродепутати, ще прояви разсъдък, и в случай че милее откровено за отбрани емблемата на България -  „ маслодайната роза “, ще бъде загрижена непрекъснато, а освен в предизборни акции “, заключи тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР