Съхранението на квантови данни в звукови вълни разкрива интересни перспективи(снимка:

...
Съхранението на квантови данни в звукови вълни разкрива интересни перспективи(снимка:
Коментари Харесай

Учени записват квантовата информация в звукови вълни


Съхранението на квантови данни в звукови талази разкрива забавни вероятности
(снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че произнасяте думи в празна стая, след известно време влизате в нея и слушате казаното по-рано… В елементарния свят сходен сюжет е изключен, н о в квантовия свят това е допустимо и отваря пътя към основаване на механични записващи устройства за квантови компютри, които съхраняват данните в звукови талази.

Без запомняне не междинния резултат, квантовите калкулации са мощно лимитирани и тяхното мащабиране се сблъсква с компликации. Група откриватели от Калифорнийския софтуерен институт оферират изцяло нов метод към запаметяването на квантовата информация. Те преобразуват електрическите квантови положения в звукови талази и ги извличат назад, когато е належащо, споделя за опита HPC Wire.

Разработката се основава на обстоятелството, че монокристалите при свръхниски температури могат да бъдат в положение на вибриране за извънредно дълго време. Този резултат се следи при трептения на такива квазичастици като акустичните фонони.
още по темата
Честотата на вибриране е в диапазона на гигахерците, а животът на фононите е доста по-дълъг от всички други различни способи за механично записване на информация, споделят откривателите.

За да трансферират електрическо квантово положение към „ звучащ ” фонон, учените слагат заряд върху осцилиращ кристал. Въздействайки върху заряда (заредения кристал), те трансформират честотата на вибриране на фононите и по този метод записват обичай информация. Това обезпечава електрическа връзка сред квантовите платформи и механичната система за предпазване.

Учените акцентират, че и преди тяхното проучване е имало сходни опити въз основата на пиезоелектрични детайли. Пиезоелектриците обаче изискват специфични материали и условия на произвеждане, до момента в който препоръчаната в този момент система употребява най-често срещаните материали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР