Съхранена амфора за вино от V век се откри при

...
Съхранена амфора за вино от V век се откри при
Коментари Харесай

Археолози попаднаха на сензационна находка от V век в Русе СНИМКА

Съхранена амфора за вино от V век се откри при изследванията на Сексагинта Приста, оповестиха от районния исторически музей в Русе.

В момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния спектакъл в Русе.

При градежа на Летния спектакъл през 1961 година са унищожени или покрити с бетон над 1000 кв.м. повърхност от територията на римската цитадела.

Единствено документиране на римските остатъци се открива в публикация на Васил Дойков във вестник Дунавска истина от април 1961 година Ето за какво изследванията на археолозите, водени от доктор Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м., ситуирани от двете страни на естрадата на Летния спектакъл, се оказват доста значими за сформиране на картината на римския град в тази част на крепостта.

В западния квадрат, който е изследван изцяло, са разкрити останките от римска постройка от III-и век, а под нея – четири тракийски ями (от 2-1 век прочие Хр-1 век).

Във втория са открити остатъци от два зида от интервала на Късната древност и голям брой находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите изследват всички пластове на времето, по тази причина измежду находките са голям брой първокласни предмети от 19 век – английски порцелан, бутилки от френски виновност, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР