Съгласували сме всяка стъпка с ДАНС, включително вътрешните права, които

...
Съгласували сме всяка стъпка с ДАНС, включително вътрешните права, които
Коментари Харесай

МЕУ след скандала с машините: Съгласували сме всяка стъпка с ДАНС

Съгласували сме всяка стъпка с ДАНС, в това число вътрешните права, които настояват, че сме нарушили. Това обявиха на брифинг от Министерството на електронното ръководство във връзка със абсурда с машините за гласоподаване, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

" Независимо, че ДАНС не попада в Изборния кодекс, ние сме съгласували всяка една стъпка с ДАНС. Включително сме изпращали вътрешните права, които те настояват, че сме нарушили ", съобщи основният секретар на министерството Ангел Петров.

" Всеки път ние вършим по този начин, че да участват на всички процедури – и на доверено създаване, и на даване на обществен код ги каним точно тъй като ДАНС да може да бъде сигурна, че този развой е следен развой ", доъпли той.

По думите на заместник-министъра няма по какъв начин да има операции на машинния избор, защото всеки гласоподавател може да типа по какъв начин е управжнил правото си на глас на разписката. 

" Машините за гласоподаване се удостверяват най-много от гласоподователя, тъй като всеки гласоподавател вижда защо е дал гласа си ", съобщи Стойнов.

Главният секретар на министерството разясни, че довереното създаване не е краят на процеса по подготовка на машините за гласоподаване.

" Има изказване, че след увереното създаване нищо повече не може да се прави. Доверенето създаване е един обред, в който една процедура се изпълянва следено от специалисти на ЦИК. В рамките на тази процедура се основават няколко продукта. В рамките на тази процедура криптогрфският ключ се генерира от членовете на ЦИК.

Най-важният артикул на тази процедура е основаването на инсталационния имимдж или флашка, с която би трябвало да се конфигурират тези 9000 машини. Това значи, че е основан програмен продукт, който има неповторим " ХЕШ “. Това ДНК го търсим на всяка една машина, пресъздаваме го на всяка една квитанция ", съобщи представителят на министерството.  

По думите му ЦИК е институцията, която ръководи целия развой - те развъжда софтуера, тя управлява инсталирането на машини, а по думите на Ангел Петров ЦИК преценя, че процесът по засвидетелствуване зависи от инсталацията на софтуера на всички 9000 машини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР