Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

КПКОНПИ предлага да отпадне въвеждането на екостикери за моторни превозни средства

Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество може да създава и насочва оферти за изменение на законодателството с антикорупционна устременост. В осъществяване на това пълномощие, на съвещание, извършено на 30 юни 2021 година, бе признато решение, с което се предлага на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да бъде разисквана опцията за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства, в следните насоки:

1. Да отпадне въвеждането на новите стикери (т.нар. „ екостикери “);

2. Да се регистрира опцията за потребление на към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на МПС, като по този начин се избегне и дублирането на системи.

Измененията в Наредба № Н-32, касаещи издаването на новите стикери и удостоверения за техническа редовност по отношение на екологичните категории, влизат в действие от 12.07.2021 година, а тези по отношение на обезпечаване на връзка сред осведомителната система на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация” и контролно-измервателните уреди в пунктовете за механически прегледи - от 12.01.2022 година Най-общо, тази нормативна уредба планува:

- вкарват се условия за категоризиране на МПС в пет еколотични групи;

- определянето на екологичната група се прави по време на периодическия обзор за инспекция на техническата редовност, посредством премерване на излъчванията от отработените газове, като се планува в знака за преминат обзор да има вграден идентификатор, допускащ четене и запис на информация от огромна отдалеченост, включително и информация за екологичната група на моторното транспортно средство (т.нар. екостикер);

- основават на условия за автоматизирано въвеждане в осведомителната система за електронно вписване на осъществените периодически прегледи на данните, получени от средствата за премерване (газоанализатор, димомер и стенд за премерване на спирачните сили) при осъществените по време на прегледа измервания;

- вкарва се условие контролно-техническите пунктове да бъдат оборудвани с техническо средство, което да може да чете информацията от знака за механически преглед;

- с техническо средство ще бъде допустимо прочитане на данните от знака за механически обзор (от „ екостикера “) от разстояние.

При осъществения от КПКОНПИ разбор е открито, че рискът от влизане в действие на описаните промени в Наредбата се показва в евентуално неефективно разходване на обществен запас, нецелесъобразност от въвеждането на така наречен „ екостикер “ и в допълнение увеличение на разноските за жителите и бизнеса. Не се оспорва нуждата от изгодите от ограничение на придвижването на моторните транспортни средства, които отделят високо количество нездравословни излъчвания в избрани зони на обитаемоте места.

По информация от формалната интернет страница на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, за изработването на „ Знак за периодически обзор за инспекция на техническата редовност на ППС “ („ екостикер “), при годишен тираж от 1 500 000 бр. е заложена единична цена от 6,80 лева Това удостоверява разпознатия риск от разходване на забележителен размер обществени средства. Отделно би трябвало да се вземат поради и всички други разноски по въвеждане в деяние на цялостната система за идентификация и надзор. Вместо това, може да се употребяват към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на МПС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР