Съгласно Закона за енергийната ефективност до 2027 г. всички клиенти

...
Съгласно Закона за енергийната ефективност до 2027 г. всички клиенти
Коментари Харесай

Слагаме нови водомери и топломери

Съгласно Закона за енергийната успеваемост до 2027 година всички клиенти на централно топлоснабдяване би трябвало да преминат на действителен месечен доклад. И към сегашния миг нормативната база дава опция на клиентите на централно топлоснабдяване да преминат от планирани сметки към действителен месечен доклад.

Съгласно член 73 от Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 година за топлоснабдяването „ Разпределението на топлинната сила по действително месечно ползване се прави посредством месечно снемане на показанията на всички самостоятелни уреди за дялово систематизиране и водомери за топла вода от лицата по член 139б ЗЕ, регистрирани от самите тях или от клиентите в етажната благосъстоятелност. “ Фирмите за дялово систематизиране /ФДР/ дават тази опция след решение на Общото заседание на етажната благосъстоятелност и съответното заявление пред компанията, която прави дялово систематизиране в постройката, изясняват от Асоциация „ Активни консуматори “.
 
При осъществяване на месечен доклад и при цялостен доклад на всички уреди, осъществен от топлинните счетоводители, не се изготвя изравнителна сметка за съответната година. Такава се изготвя единствено в случаите на осъществяване на самоотчет, при повърхностен доклад на уредите или когато средствата за дялово систематизиране на топлинната сила за отопление и за битово горещо водоснабдяване в парцелите на клиентите не са регистрирани в един и същи ден с топломера в абонатната станция и водомера пред подгревателя за битово горещо водоснабдяване. В описаните случаи компаниите зя дялово систематизиране  трябва един път годишно да извърши надзор и да изготви обща изравнителна сметка и самостоятелни изравнителни сметки.
 
Какви са преимуществата на отдалеченото отчитане
 
Срокът на валидност на елементарните водомери е 10 години и по информация на компаниите за дялово систематизиране тази година той изтича за доста семейства. При подмяната им би трябвало да се сложат отдалечени водомери, макар че в последните месеци те са поскъпнали фрапантно. След като срокът на валидност изтече, топлинните счетоводители стартират да начисляват цените на база.
 
 istock istock
Дистанционният месечен доклад ще промени радикално актуалната процедура по начисляване на отговорности за потребена топлинна сила. Ще се знае всеки месец какво се използва и няма да има нито планирани сметки, нито изравнителни доклади. Ще се открива месечно какво се случва и даже да има някаква смяна в потреблението заради разнообразни аргументи /технически или неточно потребление/, то ще се вижда незабавно. И да е по-топъл месецът от нормалното за сезона, то това ще се отрази незабавно, а няма да се чака резултат в изравнителната сметка.

Кога би трябвало да сменим водомерите и топломерите

От друга страна, при по-студен месец от нормалното за сезона също ще знаем действително какво сме потребили. Няма да се изготвят планирани сметки и при неползване на топлинна сила да се постанова промяна на прогнозата или да се чака годишен доклад за определяне на действителното ползване в съответен парцел. В момента върху прогнозните сметки не се начислява рента за просрочие, само че върху сметки при действителен доклад ще има такива, само че все пак по този начин всеки клиент ще знае своето действително ползване и ще може да го възнамерява. Практиката с другите комунални доставки като доставка на питейна вода и електрическа сила от години е такава и клиентите имат построени привички в тази посока.
 
Как да го създадем
 
Преминаването към действителен месечен доклад изисква да бъдат сложени нови уреди с отдалечен доклад както на отоплителните тела, по този начин и на водомерите. Отчитайки наредбите на закона, че те се отнасят и до доставката на питейна вода, то тази замяна няма опция.

Ще отпадне потребността от обезпечаване на достъп до парцелите, което е изключително потребно за трайно необитаваните и няма да е належащо да се преценява персоналния график на клиентите с графика за годишен доклад освен на компаниите за дялово систематизиране, само че и на доставчика на питейна вода. Направената еднократна инвестиция в замяна на уредите бързо и дейно ще се възвърне с прекратяването на съществуващи сега промени в потреблението заради разнообразни аргументи било то механически и най-много при неточно ползване от страна на клиенти.
 
 istock istock
Обществените медиатори предлагат на клиентите да не чакат крайните периоди /до 2027 г./ за прекосяване на отдалечен доклад на уредите, включително и водомерите, а да го създадат допустимо най-скоро. При избор на компания за замяна на водомерите изберете такава, която по едно и също време с монтажа ще пломбира новите ви водомери.

Срокове и гаранции
 
    Номиналният период на валидност на измервателните уреди се дефинира от производителя и зависи от градивните характерности на устройството. Например, за елементарни механични (лопатечни) измервателни уреди срокът на валидност е 10 - 12 години, според от съответния модел. За по-сложни електронни устройства срокът на валидност може да бъде от 5 до 15 години и този интервал зависи освен от градивните характерности, само че и от това коя (студена или гореща) вода е предопределен да регистрира измервателният апарат. Номиналният период на валидност е посочен в техническия лист на устройството. Действителният експлоатационен живот на устройството е към 2 пъти по-малък от номиналния и зависи на първо място от изискванията на работа: от качеството на водата; от положението на тръбопроводите (в старите къщи тръбопроводната система е износена и във водата попадат разнообразни отлагания, които могат да доведат до щета на измервателния уред); от съмненията на налягането в мрежата (налягането в мрежата се колебае няколко пъти през деня). Различни потребителски операции също могат да съкратят експлоатационния живот на измервателния апарат, да вземем за пример потреблението на магнит за отвиване на показанията.
 
Ако измервателният апарат се повреди преди гаранционния период, можете да поискате замяна или безвъзмезден ремонт, само че в това време би трябвало да имате техническия паспорт на устройството и касова записка от магазина с датата на покупката.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР