Съгласно закона в България не е допустимо изплащане на пълния

...
Съгласно закона в България не е допустимо изплащане на пълния
Коментари Харесай

Законно ли да ни плащат част от заплатата под формата на ваучери?

Съгласно закона в България не е възможно погашение на цялостния размер на трудовото заплащане във ваучери и въобще във всякаква друга непарична форма.

Този извод произтича от международноправните задължения на България като страна членка на Международната организация на труда (МОТ). България ратифицира Конвенция № 95 на МОТ по отношение на закрилата на работната заплата Основната цел на Конвенция е да подсигурява действителното приемане на трудовите хонорари от служащите и чиновниците. Съгласно документа работните заплати следва да се изплащат единствено в пари, които имат легален курс, а заплащанията във формата на полици, разписки или купони или в каквато и да е друга форма, за която се счита, че съставлява законно платежно средство, са неразрешени. Това разяснява експертът по трудово право доктор Тодор Капитанов, основател на mywork.bg.

Частичното заплащане на работната заплата в натура се позволява в промишлености и специалности, в които този метод на възнаграждение е нормален или желан заради характера на съответната промишленост или специалност. В никакъв случай не се позволява заплащането на работната заплата в спиртни питиета или опиати. В случаите, когато е позволено частичното заплащане на работните заплати в натура, би трябвало да се вземат съответните ограничения, с цел да се подсигурява, че престациите в натура служат за персонална приложимост на трудещия се и на неговото семейство и да бъдат съобразени с техния интерес. Също по този начин следва да се подсигурява, че цената на такива престации е обективна и рационална.

Спрямо българското законодателство трудовото заплащане се изплаща в пари. Допълнителни трудови хонорари или част от тях могат да се изплащат в натура, в случай че това е планувано в акт на Министерския съвет, в групов трудов контракт или в трудовия контракт. Законът в страната ни също споделя, че спомагателните трудови хонорари, предоставени в натура, не могат да включват спиртни питиета, увреждащи здравето наркотични субстанции и тютюневи произведения.

Върху средствата, предоставяни под формата на ваучери за храна на служащите и чиновниците, в това число на лицата, работещи по контракти за ръководство, не се пресмятат и внасят осигурителни вноски.

Важно е работодателите да знаят, че не се таксуват с налог върху разноските обществените разноски за 2022 г. в размер до 200 лева месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице. За съпоставяне, преди влизане в действие на тази наредба (от 01.01.2022 г.), този размер беше 80 лева месечно на разположение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР