Съгласно процедурите данните, предоставени от станция Джигера, са били незабавно

...
Съгласно процедурите данните, предоставени от станция Джигера, са били незабавно
Коментари Харесай

Неизправност в румънската станция довела до сигнала за повишена радиация


Съгласно процедурите данните, предоставени от станция Джигера, са били неотложно тествани, чрез стойностите, записани от другите 11 станции за мониторинг на радиоактивността, които действат в зоната на въздействие на АЕЦ " Колодуй ". Данните демонстрират, че няма превишение на естествените стойности, а се касае за нередовност в един от датчиците на станцията.

" Вечерта на 25.11.2023 година, към 22:00 ч. румънско време, автоматизираната станция за мониторинг на радиационния гама-фон, ситуирана в Джигера, регистрира високи стойности. За да се потвърдят или отхвърлят, бяха тествани всички автоматизирани станции към мястото на територията на Румъния, намиращи се и в зоната на въздействие на АЕЦ Колодуй на територията на България, както и резултатите от лабораторните разбори. Като се има поради обстоятелството, че стойностите, подадени от станцията в Джигера, не са доказани от нито една от тези инспекции, тази станция е изключена и влиза в ремонт ", оповестява Корина Лупу, общоприет шеф на Главна дирекция за мониторинг към Националната организация за запазване на околната среда.

" Тези разяснения са нужни, с цел да знае популацията от оторизиран източник, че няма мотив за суматоха в това отношение ", се споделя в обява на формалната Facebook страница на организацията.

По-рано през днешния ден уеб сайтът за мониторинг на радиоактивността на ЕК разгласява карта, която демонстрира, че има покачване на радиационния декор в една точка на територията на Румъния.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР