Съгласно нормативните изисквания всички деца от 4-годишна възраст до постъпването

...
Съгласно нормативните изисквания всички деца от 4-годишна възраст до постъпването
Коментари Харесай

Задължително предучилищно образование за децата в Пловдив

Съгласно нормативните условия всички деца от 4-годишна възраст до постъпването им в първи клас подлежат на наложително предучилищно обучение.

За новата 2024/ 2025 образователна година всички деца, родени през 2018, 2019 и 2020 година, следва да посещават детска градина. За 5- и 6-годишните деца ( родените през 2018 и 2019 година) образованието може да се реализира и в предучилищните групи към учебните заведения. В град Пловдив такива групи има към 14 учебни заведения. За 4-годишните деца единствената опция е да бъдат записани в детска градина.

За следене обсега на децата, подлежащи на наложително предучилищно обучение, от общинската администрация на град Пловдив е изискана информация от Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ на Министерство на регионалното развитие за всички деца, които имат най-малко един адрес (настоящ или постоянен) в град Пловдив към 01.01.2024 година Чрез електронната система за банкет на възпитаници в първи клас, която има раздел за следене на обсега на децата, е направена извадка на тези от тях, които не посещават нито едно детско или образователно заведение на територията на страната. Тази обработка е допустима с помощта на интеграцията на системата на град Пловдив с НЕИСПУО (Националната електронна осведомителна система за предучилищно и учебно образование).

За децата, които не са обхванати от просветителната система към началото на 2024 година, взаимно с представителите на районната администрация и екипите за обсег е проведено посещаване на адресите за обяснение измежду жителите. Така се уведомяват родителите за наложителното предучилищно обучение и опциите за записване на техните деца. За записване в общинските детски градини цялата нужна информация може да бъде открита на уеб страницата за банкет dz-priem.plovdiv.bg. За новата образователна година ще бъдат оповестени спомагателни свободни места особено за втора възрастова група ( за родените през 2020 година деца).

На същия уебсайт (dz-priem.plovdiv.bg) може да бъде открита информация и за учебните заведения, в които има групи за предучилищно обучение. Записването в тях става на място в учебните заведения и не е обвързано с електронната система. По-голямата част от групите в учебните заведения са полудневни, като в 4 учебни заведения има и групи на целодневна организация.

Резултатите от обхода демонстрират, че по-голямата част от незаписаните в нито една просветителна институция все още деца, които подлежат на наложително предучилищно обучение, са в чужбина или не са открити на адресите, на които са регистрирани. Установени са и деца, записани в детски центрове или частни институции, които не са лицензирани към МОН.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР