Съгласно чл. 64 от Закона за държавния бюджет на Република

...
Съгласно чл. 64 от Закона за държавния бюджет на Република
Коментари Харесай

Вижте условията за получаване на допълните 120 лева към пенсиите във Враца

Съгласно член 64 от Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) през 2021г. на пенсионери, чиято пенсия или сборът от пенсиите дружно с добавките и обезщетенията към тях е от 300.01лв. до 369.00лв. в това число, се отпуска еднократно годишна финансова поддръжка за ханителни артикули, в размер на 120.00лв.
Помощта ще се изплаща от дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по предоставена информация от Националния застрахователен институт (НОИ), в интервала от 19.04.2021г. до 26.04.2021г. по метод, по който лицата получават пенсиите си: по банков път или в пощенските клонове на „ Български пощи “.
В случай, че някой от жителите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която нормално взима пенсията си, е належащо да се обърне към дирекция „ Социално подкрепяне “ по местоживеене за уточняване на адреса и пощенския клон, на които следва да получи помощта, с цел да може да бъде включен в описите в идващ интервал.
Неполучената годишната финансова поддръжка за хранителни артикули, е дължима до края на 2021г. Същата не се унаследява.
Подпомагането ще се реализира без да се подават заявления-декларации от лицата имащи право на еднократната помощ.
Дирекциите „ Социално подкрепяне “ не престават да отпускат месечна целева помощ на фамилии с деца до 14-годишна възраст при оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, според член 16б от Правилника за използване на закона за обществено подкрепяне (ППЗСП).
Целевата помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в дирекция "Социално подкрепяне " по сегашен адрес най-късно до края на месеца, идващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура.
Право на месечна целева помощ по член 16б от ППЗСП имат фамилии с деца до 14-годишна възраст, при следните условия:
1. Двамата или единият от работещите родители, или родител, отглеждащ самичък дете, не могат да правят отдалечена работа от у дома и нямат опция да употребяват заплатен отпуск или не получават парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.
2. Двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ самичък дете, са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица или размерът на получаваното обезщетение е по-нисък от 975.00лв.
3. Двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ самичък дете, са самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват занятието си заради въведените ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична обстановка;
4. Двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ самичък дете, не получават обезщетение за бременност и раждане.
5. Децата не са настанени отвън фамилията по реда на член 26 от Закона за протекция на детето;
6. Децата не посещават учебно заведение или детска ясла и детска градина, както и предучилищните групи заради въведените ограничавания в учебното заведение или в детското заведение по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура.
7. Семействата са със средномесечен приход на член от фамилията за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура, по-нисък или еднакъв на 150 % от минималната работна заплата, т.е. от 975.00лв.
8. Месечната целева помощ се отпуска и на фамилии на родственици и/или близки и приемни фамилии, в които има настанени деца по реда на член 26 от Закона за протекция на детето.
Размер на помощта:
Размерът на помощта се дефинира за всеки месец по настрана съгласно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени ограничавания, по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура и съгласно броя на децата в фамилията, както следва:
1. При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период над 10 работни дни от месеца:
- за фамилии с едно дете размерът на помощта е еднакъв на размера на месечната минимална работна заплата (650 лева за 2021 г.)
- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е еднакъв на 150 на 100 от размера на месечната минимална работна заплата (975 лева за 2021 г.).
2. При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период от 6 до 10 работни дни от месеца:
- за фамилии с едно дете размерът на помощта е 325 лева за 2021 година – 50% от 650.00лв.
- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 487.50 лева за 2021 година – 50% от 975.00лв.
3. При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период до 5 работни дни от месеца:
- за фамилии с едно дете размерът на помощта е 162.50 лева за 2021 година – 25% от 650.00 лева
- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 243.75 лева за 2021 година – 25% от 975.00лв.
За 2020г. в Държавно стопанско предприятие от област Враца са признати 690 бр. заявления-декларации. Издадени са 588 бр. заповеди за разпределяне и 102 заповеди за отвод.
За 2021г. (към 12.04.2021г.) в Държавно стопанско предприятие от област Враца са признати 225 бр. заявления-декларации. Издадени са 162 бр. заповеди за разпределяне и 27 бр. заповеди за отвод. Останалите заявления-декларации са в развой на обработка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР