Съгласието е възможно, възможен е консенсусът, заяви председателят на Комисията

...
Съгласието е възможно, възможен е консенсусът, заяви председателят на Комисията
Коментари Харесай

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков: Консенсусът е възможен

" Съгласието е допустимо, вероятен е консенсусът ", съобщи ръководителят на Комисията по конституционни въпроси в Народно събрание Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) в дебата по препоръчаните промени в главния закон.

Пред депутатите той показа до какви заключения е достигнал през последните няколко месеца в хода на работата на комисията, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Това единодушие и този консенсус е вероятен, когато хората имат положителни планове, когато са честни и могат да поправят някои свои предходни позиции, тъй като могат да се вслушат в рационалния глас на професионалната си общественост и тъй като възприемат рецензията като помощ, а не като принуждение над личността им или като засегнатост, уточни той. 

Съгласие не може да се реализира, когато мозъкът е мъгляв от персонални упоритости или не дай си Боже от користни планове, разяснява още Чолаков. В случая с Конституцията персоналните упоритости се показват в това някой да си фантазира, че ще влезе в историята като създателя на един или различен неин текст, разяснява той и означи, че Конституцията няма приет създател. Ако се узнае името на създателя на някой парламентарен текст, то, убеждавам ви, името му ще бъде запомнено като на Херострат, разяснява Чолаков. " Такава е спецификата на този документ – той може да бъде или справочник и лек за публичните ни проблеми, или да се трансформира в атомна бомба, която да погребе всичко под себе си. Затова би трябвало да се борави доста деликатно с него и мисля, че дотук се стараем да сме деликатни ", съобщи още ръководителят на конституционната комисия. 

Чолаков уточни, че тъй като конституционният текст е нереален, користните ползи се показват като мислене във феодални категории. " Нашата задача в този момент, поучени от предишните неточности, не е да обявим безусловната капитулация на прокуратурата като я обезличим, а в противен случай – да ѝ помогнем да си стъпи на краката и да стартира да извършва съзнателно и отговорно поставените ѝ функционалности, тъй като, в случай че допуснем противоположното и някоя друга конструкция – правосъдна или държавна, се почувства победител и изиска цялостния погром на прокуратурата, по-късно ще последват нови и нови войни ", сподели той. 

Трябва да стартираме да разбираме концепцията за разделяне на управляващите, междуинституционалните битки би трябвало да спрат и, в случай че реализираме това с тези конституционни промени, ще сме постигнали всичко, съобщи Чолаков.

Относно препоръките на външни консултанти, той означи, че не трябва да чакаме или да одобряваме препоръки, с изключение на такива, които са подбудени от нашия личен опит. Сега ще видите да вземем за пример по какъв начин някои от рекомендациите на Венецианската комисия ще се интерпретират като закон Божи, а други като несъществени и незадължителни, съгласно това, което ни изнася, разяснява Чолаков и прикани да се спре с тези игрички и като рационални хора да преценят кое е положително за страната и кое не.

Сигурен съм, че делото ни ще се увенчае с добър край, в случай че съобразим единствено едно събитие и спазим единствено едно изискване, съобщи ръководителят на конституционната комисия, като означи, че измененията в Конституцията се одобряват по време на пости. Условието, което би трябвало да спазим е да проявим примирение, да се оперираме от всяка горделивост, да забравим всяко предпочитание някой да надделее или да наложи волята си над националното посланичество за нещо, което не е положително, като си служи с изнудване, закани или други нечестни средства, съобщи той. Страстите бушуват, а времето ни е извънредно малко, тъкмо по тази причина от всеки от нас се желае да надмогне себе си, добави Чолаков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР