Съгласие по законодателна и управленска програма, подялба на премиерското място,

...
Съгласие по законодателна и управленска програма, подялба на премиерското място,
Коментари Харесай

Казаха си "да": какво се разбраха първите две политически сили за общото управление

Съгласие по законодателна и управническа стратегия, делба на премиерското място, поддръжка за държавно управление, координиране на номинациите за регулаторните органи. Така най-общо наподобява единодушието сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " за постоянно държавно управление, макар че преди повече от месец втората политическа мощ разгласи, че няма да поддържа кабинет с мандат или присъединяване на ГЕРБ. Сега то ще е с техния мандат, само че в него влиза най-малко един представител на ГЕРБ.

: Николай Денков ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) и Мария Габриел (ГЕРБ) ще се сменят на премиерското място на всеки девет месеца. Конституцията не планува ротация за министър-председателя, само че при съблюдаване на съглашението сред двете политически сили, когато кабинетът " Денков " подаде оставка, болшинството може бързо да я гласоподава в Народното събрание и като последваща стъпка да избере кабинет с министър-председател Мария Габриел. Договореното двете политически сили избраха да официализират като " декларация за национално-отговорно ръководство ", с което да създадат следващ опит да се разграничат от тезите, че единодушие за кабинет и стратегия на процедура значи съдружно ръководство.
Разбирателството сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " идва на фона на, (обявени час преди изказването на Габриел и Денков), както и (изявата му стартира минути след взаимната изява). Така по всичко проличава, че " Продължаваме промяната - Демократична България " ще споделя властта с партията на Борисов до момента в който основният прокурор Иван Гешев показва, че води война с ГЕРБ и водача ѝ - стартира нови инспекции и задейства остарели.

В този сюжет е и поръчката за правосъдна промяна (със структурни промени на прокуратурата и Висшия правосъден съвет), за която обаче ще е нужна спомагателна поддръжка в Народното събрание. Причината е, че промени в конституцията може да се вършат с гласовете на най-малко две трети от депутатите (160 души), а народните представители от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са общо 133-ма.

Такава поддръжка може да се чака от Движение за права и свободи, които към този момент са създали своите поръчки за промени и бяха подготвени да влязат в държавното управление на ГЕРБ, в това число и с специалисти. В понеделник от партията резервираха безмълвие и следва да се разбере дали ще поддържат подобен постоянен кабинет и с какви претекстове. Както и какви ще са бъдещите им ходове за включване в конституционно болшинство.

Не е изключено кабинетът " Денков " да получи гласове и от тях. Това усилва предизвикването пред " Продължаваме промяната - Демократична България " дали през новата формула с ГЕРБ ще съумеят да реализират в действителност институционални и промени в правосъдната власт и по какъв начин. Лидерите на новата коалиция също резервираха безмълвие в понеделник.

Смени в кабинета: " по-скоро изключение "

Според контрактувано през последните 24 часа, номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел върна на президента Румен Радев несбъднат мандат. С това процедурата изисква президентът да връчи втория мандат на идната по бройка парламентарна група, " Продължаваме промяната - Демократична България ". В конституцията няма посочен период за това, а Радев разгласи, че ще го направи " в идващите дни " - евентуално в четвъртък или петък. Когато Николай Денков получи мандата, той ще има седем дни да го върне на президента със конструкция и състав на Министерския съвет.

В кабинета " Денков " Мария Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. По време на изказване в Народното събрание Николай Денков даде да се разбере, че като цяло счита да резервира оповестения още на 2 май състав на държавно управление, на което той да е отпред. Но, като се изключи че явно министърът на външните работи ще е различен, Денков уточни, че са вероятни и още промени: " За нас е значимо да получим единодушието на тези претенденти и, в случай че някой се откаже или има друга причина, да се сменят някои претенденти. Но това да бъде по-скоро изключение ", сподели бъдещият първи ротационен министър председател. Според информация на " Дневник " " Да, България " (една партиите в обединяването " Демократична България ", дружно с ДСБ и " Зелено придвижване " ) няма да излъчи свои представители в кабинета с втория мандат.
Причината е, че той се чака да е с политически темперамент, в това число със съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев за министър на финансите, а партията с водач Христо Иванов упорства за политически неутрално държавно управление поради изострените връзки сред партиите.

В обява на " Зелено придвижване " във " Facebook " се показва, че партията още не е взела решение за поддръжка на втория мандат с ротация на министър председателите и ще се произнесе в сряда (24 май). ДСБ също към този момент не оповестява да има позиция по новия сюжет.

Какво ще вършат ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България "

По време на изказването си в Народното събрание (без опция за въпроси от журналистите) Николай Денков, съгласно което държавното управление и болшинството в Народното събрание се ангажират да работят по шест тематики, измежду които са промени в конституцията, приемането на бюджет, законите по проекта за възобновяване и резистентност, както и промяна на регулаторите с изминал мандат.

Сходни цели бяха посочени и в така наречен декларация за национално-отговорно ръководство (прочетена от Мария Габриел), която да се подпише от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Между дилемите на държавното управление съгласно решението на " Продължаваме промяната - Демократична България " и общата декларация с ГЕРБ въпреки всичко има, като от декларацията липсват: В декларацията, публикувана до медиите от ГЕРБ, се показва, че " са приложени законодателната и управническата стратегия ", само че текстовете липсват., само че в нея липсва ангажимент за смяна на Изборния кодекс.

При включване онлайн във " Facebook " обаче Борисов разгласи, че в диалозите е поел подобен: " Разбра ли са се, дано да са машини, само че да измислим по какъв начин да създадем изборния развой чист: дали със сканиращи устройства, да се четат. Поел съм ангажимент да почистим по този начин нещата, че да няма зачерквани протоколи, да няма фира, която да срами хората в изборните комисии ", сподели водачът на ГЕРБ.

За управническата стратегия през днешния ден (22 май) беше казано, че следва да бъде довършена.

Има ли гаранции и какво, в случай че не се съблюдава контрактуваното

ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " неведнъж са казвали обществено, че взаимно си нямат доверие. Подписаната декларация за национално отговорно ръководство се приема за рамка на поетите задължения.

Ролята на Николай Денков като първи ротационен министър-председател също се счита за фактор за гаранции, доколкото, в случай че уговорките сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " не се съблюдават, той ще подаде оставка: " Ако по някаква причина осъществяването на управническата стратегия, законодателната стратегия, тръгнат изкривено, аз ще си подам оставката, с цел да знаем, че процесът би трябвало да се рестартира ", сподели Денков.
Независимо дали Денков подава оставка предварително поради завършек на съглашението с ГЕРБ или просто изтекат деветте му месеца на премиерския пост и пристигна времето на Мария Габриел, той и ръководеното от него държавно управление би трябвало да подадат оставка. Тя би трябвало да се гласоподава от Народното събрание.

След като бъде утвърдена от Народното събрание, държавното управление продължава да ръководи в оставка до момента в който тече конституционната процедура по връчване и връщане на мандатите. Президентът го връчва първо на най-многочислената парламентарна група (ГЕРБ), която предлага министър председател. В декларацията сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " не се показва дали при промяната на премиера, тя може да прави промени в досегашното държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР