Съгласен съм субсидията да е 1 лев. Това мнение изрази

...
Съгласен съм субсидията да е 1 лев. Това мнение изрази
Коментари Харесай

Георги Марков: Защо държавата да хрантути БСП, щом после не идват в парламента?

Съгласен съм дотацията да е 1 лев. Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ Георги Марков пред Нова телевизия.

Когато нямаше дотации за партиите, бяха достижими 2 млн. гласа, а в този момент са фантазия по думите му. Според него не би трябвало да се поддържат партии от по 1%, с цел да се съберат след това 7 партии с по 1% и поради ниската изборна преграда от 4% се вмъкват в Народното събрание.

Когато е нямало партийни дотации и хрантутене от страната, хората не ходели на мач, на кино и на спектакъл, с цел да слушат народните представители във Великото Народно заседание.

Защо в този момент Народното събрание е на това равнище и " народен представител " стана мръсна дума, пита той. Защо страната ще хрантути партията Българска социалистическа партия, с цел да стане парламентарна и от такава да стане извънпарламентарна, а представителите й да липсват 4 месеца в Народното събрание, добави Марков.

Според Марков ПЕС и ЕНП няма да имат болшинство в Народното събрание. Нито Вебер, нито Тимерманс ще бъдат определени заради това, че в Европа има доста насъбрани проблеми, а те са част от тях, предвижда депутатът.

Припомняме, след диспути в пленарна зала на 12 юни предлагането партийната дотация на партиите да стане 1 лева мина със 117 гласа " за " и 90 срещу.

Информацията за нарушаванията бе подадена на 20 май 2019 година, в предаването " Шоуто на Слави " по bTV.

Партийната дотация е трябвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това в бюджета е планувана и действително изплатена дотация от 38 684 384 лева Това е с 6 519 540 лева повече, осведомят от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във " фейсбук " профила си, че Борисов се пробва да избави Владислав Горанов и да удържи националния яд с предлагането партийната дотация да стане 1 лева

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен период, с цел да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която ревизира изнесената информация в Шоуто на Слави ", че партиите в действителност са получили не 11 на глас, а над 13 лева и че методиката на пресмятане на дотациите, в действителност опонира на закона. Шоуто на Слави се базира на получена от МФ информация, само че основният прокурор Сотир Цацаров незабавно се самосезира и разпореди инспекция.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и обединения - ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и " Воля " - погрешно са изплатени суми и в нарушаване на наредбите на член 25, член 26 и член 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени да върнат надвзетото, само че отхвърлиха всевъзможни други въпроси. Българска социалистическа партия желаеха и оставката на министър Горанов.

Българска социалистическа партия поканиха управленията на групите на ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи в Народното събрание за диалози, свързани с идната смяна в размера на годишната държавна дотация за политическите партии.

От ГЕРБ обаче обявиха, че нямало защо да приказват със социалистите за дотациите.

На 18 юни Българска социалистическа партия трябваше да организира полемика за партийните дотации с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Днес се очакваше депутатите да гласоподават на второ четене плана за понижаване на дотациите. Това обаче се отсрочва към този момент, тъй като в Народно събрание не е постъпил отчет от бюджетната парламентарна комисия.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че в случай че планът мине, незабавно ще сезира Конституционния съд за нарушение на демократичните устои и политическия плурализъм.

От своя страна водачът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че дружно с Вътрешна македонска революционна организация са създали равносметка и са решили, че решението би трябвало да се отсрочи, до момента в който се направи консултация с всички политически сили.

Вчера стана ясно, че министър председателят има намерение да свика съдружен съвет по въпроса с партийните дотации./Nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР