Сагата Шейново с разменените бебета се пренася в съда. Адвокатите

...
Сагата Шейново с разменените бебета се пренася в съда. Адвокатите
Коментари Харесай

Сагата „Шейново“ влиза в съда

Сагата " Шейново " с разменените бебета се придвижва в съда. Адвокатите на двете фамилии не съумяха да договорят размера на компенсацията, което болничното заведение да изплати за този невиждан случай. Родителите желаеха по 300 000 лева поради нанесени морални вреди. Болницата отхвърли тази опция.

Законът не споделя какъв брой тъкмо костват моралните вреди от този порядък. И тук идва казусът. Според юристите те костват тъкмо 300 000 лв.. По толкоз за всяко семейство, оповестява Българска национална телевизия.

Тодор Мангъров, юрист на едно от фамилиите: " Мъртво е за нея това дете към този момент. Така мога да се изразя. Затова смятам, че тази сума не е доста висока. Още повече, че тя би трябвало за покрие вредите освен на майката, а и на нейните най-близки, на другото ѝ дете ".

Стоян Стойков, юрист на едно от фамилиите: " Болницата по никакъв метод не се ангажира с това, което в началото анонсираха, че ще платят непринудено, каквато и да е сума ".

В " Шейново " са получили, разискали и отказали. Без да предложат друга сума.

Величка Костадинова, юрист на болница " Шейново ": " Съветът на шефовете нямаше по какъв начин да направи насрещно предложение или да предложения за перговори, а реши, че ще отнесе разногласието вероятно в съда, в случай че бъде декларирана правосъдна рекламация от страна на сътрудниците ".

Междувременно от болничното заведение наели външен съветник, с цел да пресметна дали желаната сума е основателна, като прегледа 600 случая на лекарски неточности.

Мария Шаркова, външен съветник по случая: " Суми към 300 000 лв. са присъждани извънредно рядко. И то в доста фрапиращи случаи. Говорим за гибел на малко дете или пък за доста тежки увреждания, породени на дребни деца, които са довели до необратимо физическо увреждане на здравето им ".

В правосъдната история на България сума от 300 000 лв. е присъждана. Но при гибел на дете. И макар че от болничното заведение не намират съображение да изплати общо 600 000 лв. на двете фамилии диалог за по-малка сума не са предложили.

Тодор Мангъров, юрист на едно от фамилиите: " Ами да, това е забавен въпрос. Със сигурност бихме отстъпили някакъв %, само че болничното заведение явно не е склонна даже да даде опция за договаряния, тъй че съгласно мен не е в този момент мястото на подобен въпрос. Иначе бихме отстъпили, тъй като един правосъден развой ще продължи минимум две години. И повече може да продължи ".

Нещо повече - в случай че след време българският съд не даде мечтаното обезщетение, юристите към този момент мислят проект Б.

Тодор Мангъров, юрист на едно от фамилиите: " Все отново има и съд в Страсбург, тъй че въпросът ще бъде ориентиран и натам, в случай че се наложи ".

През това време всички забъркани и децата - ще продължат да живеят в тази ситуация.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР