Сагата със заседналия край Камен бряг кораб приключи - Вера

...
Сагата със заседналия край Камен бряг кораб приключи - Вера
Коментари Харесай

Край на сагата със заседналия кораб Вера Су

Сагата със заседналия край Камен бряг транспортен съд завърши - " Вера Су " беше изтеглен към Варненския залив. Акцията нощес продължи 10 часа.

Плавателният съд към този момент се намира на един от доковете на пристанище Варна. Съдбата на кораба оттук насетне зависи от волята на притежателя му.

Сложната интервенция по изтеглянето на кораба " Вера Су " от плитчините край Камен бряг се приготвяше няколко дни. Преди плавателният съд да бъде освободен от скалите водолази направиха следващ оглед на корпуса и в допълнение го укрепиха.

Разтоварени бяха последните 700 кубически метра полутечен азотен тор, източена беше и водата от машинното поделение.

Около 23:00 часа в акваторията на резервата " Яйлата " дойдоха три влекача. Минути след среднощ стартира и изтеглянето на кораба по авансово определена траектория. Тя частично повтаря пътя, по който " Вера Су " е затънал в скалите.

16 минути след среднощ влекачът " Кастор " изведе кораба от плитчините и стартира провлачването му до пристанището във Варна. Преходът продължи повече от 10 часа.

Цялата интервенция по разтоварването и изтеглянето на кораба се организира по авансово направен проект. Участниците в акцията се надпреварваха с времето, защото довечера се чака усилване напразно и вълнението на морето. В разтоварването и изтеглянето на " Вера Су " участваха експерти от " Морска администрация ", Военноморските сили и частни компании.

Още за интервенцията вижте от директното включване на Деян Михайлов!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР