Сагата с Топлофикация – София е над 15-годишна. След като

...
Сагата с Топлофикация – София е над 15-годишна. След като
Коментари Харесай

Кремен Георгиев: Топлофикация-София не инвестира в производство на ток, за да се задържи над водата

Сагата с " Топлофикация – София " е над 15-годишна. След като не е открит излаз и нещата не престават да се задълбочават, в случай че нищо не се направи механически и софтуерно в тази топлофикация, няма от кое място да дойдат пари даже за настоящи отговорности, камо ли за погасяване на старите.
Това изясни пред БНР Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

" През зимата се харчи доста газ, сметките са огромни. Нормално е да е мъчно да се погасяват настоящите през зимата. През лятото обаче има опция, защото се харчи почти 6 пъти по-малко газ, най-малко част от старите отговорности да бъдат погасени. Защо не се е случило това лято, не знам. Но този цикъл не оказва помощ за стопяване на отговорностите ", сподели той.

Проблемът не е в това, че " Топлофикация – София " не може да си събере отговорностите, безапелационен е Георгиев, който посочи, че от години събираемостта е над 95%.

" Топлофикация – София " не влага в електропроизводство, с цел да се задържи над водата. Останалите топлофикации нямат такива проблеми. Ако дължат пари на " Булгаргаз ", то те са смешни по отношение на задълженията на " Топлофикация – София ", разяснява Кремен Георгиев в предаването " Преди всички ".

Според него по-ниски сметки за парно може да забележим, в случай че зимата е сходна на миналата.

По закон " Топлофикация " не може принудително да пусне парното, в случай че на открито температурите са над 12 градуса три следващи дни, без значение кой месец е, акцентира той.

За задълженията няма да се търси сходно решение като псевдорешението през март (тогава Министерството на енергетиката получи близо 1,6 милиарда лв. за изкупуване на задълженията на " Топлофикация – София " към БЕХ и " Булгаргаз ", а след това решението беше анулирано - бел. ред.), счита Кремен Георгиев по отношение на идните дейности и срещата на министъра на енергетиката със столичния кмет.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР