Сагата с , която дължат братя Домусчиеви продължава вече пета

...
Сагата с , която дължат братя Домусчиеви продължава вече пета
Коментари Харесай

Защо държавата позволява участие в обществени поръчки на фирми на Домусчиеви въпреки дължими милиони?

Сагата с, която дължат братя Домусчиеви продължава към този момент пета година. Въпросът още веднъж беше издигнат през днешния ден от аления народен представител Румен Гечев по време на парламентарен надзор с оправени въпроси към вицеприемиера Марияна Николова.
В края на 2019 година от " Редица публични документи, с които разполагаме, демонстрираха доста подозрително държание на Николова по проблема и навяват на мисли, че тя е пробвала да протака в бюрократични процедури, с цел да бъде пропуснат основен краен период пред съда, след който към този момент страната няма да има опция по правов път да си вземе дължимите пари.
Въпросите, които Гечев насочи през днешния ден към Николова бяха следните:
Какви съответни стъпки е подхванало българското държавно управление в интервала февруари-ноември 2020 година за събиране на дължимите средства?
Какви съответни публични поръчки и бюджетни помощи за получи компаниите на купувача по посочения приватизационен контракт, както и обвързваните с него компании.
Какви законодателни и нормативни ограничения сте подхванали, тъй че компании дължащи неустойки към страната да не бъдат допускани до публични поръчки и бюджетни помощи.
Отговорът на Николова стартира с припомняне на дейностите на закон на АППК.
Агенцията за обществените предприятия и надзор / АППК (бившата Агенция за приватизация) предяви пред Арбитражния съд при БТПП неоправдателен иск против " Кей Джи Маритайм шипинг " АД и " Адванс Пропъртис " ООД за солидарното им наказание да заплатят дължимата на АППК, само че неплатена непринудено от Купувача и Гаранта наказателна клауза. Размерът на предявения пред Арбитражния съд при БТПП иск е 53 094 290.98 лв., включващ главница: 52 252 446.02 лв. и рента: 841 844.96 лв. (от 15.10.2019 година до 11.12.2019 г.).
 Домусчиеви спорят в съда, че не дължат 52 млн. лв. на страната за морския флот Домусчиеви спорят в съда, че не дължат 52 млн. лв. на страната за морския флот
Братята Кирил и Георги Домусчиеви са съумели да подадат срещуположен иск за дължими съгласно страната 52 млн. лв. наказателна клауза по контракта за п...
Вместо заплащане към страната " Кей Джи маритайм шипинг " завеждат иск пред Арбитражния съд на БТПП. Те желаят да бъде открито, че защото страната е получила заместваща полза.
През декември, откакто най-сетне се е убедила, че Домусчиев няма да заплати непринудено, и малко преди приключване на давностния период, организацията също завежда иск против " Кей Джи маритайм шипинг " пред арбитража.
Тя обаче по този начин и не отговори на другите въпроси на Гечев, което ядоса депутата на Българска социалистическа партия.
" Аз ви попитах по какъв начин българската страна разрешава да бъде разигравана от група хора и един главен акционер, който дължи 53 милиона, които с лихвите към този момент евентуално отиват към 54, на българската страна. Вие позволявате негови компании да вземат участие в публични поръчки  и да получава нови десетки и стотици милиони. Няма ли да вземете ограничения? Вие се явявате на публични мероприятия и балове с този човек, в случай, че той дължи на българите 53 милиона. И то миг когато ние даже нямаме коли за спешна помощ. Нищо не сте създали и други институции би трябвало да се заинтересуват за какво. 
Освен това, вие носите персонална отговорност за организацията за приватизация. Защо страната отдръпна своя представител от Арбитражния съд, с цел да бъде назначен длъжностен? Как по този начин българската страна се отхвърля да дефинира кой да я пази? Ами този, който дължи 53 милиона, дали няма да си отдели някой милион да дефинира кой за го пази? Вие би трябвало да знаете, че Европейският съд се е произнесъл и в сходни случаи нещата не се вземат решение в Арбитража.
 Държавата не е получавала дивиденти от флота от приватизирането му насам Държавата не е получавала дивиденти от флота от приватизирането му насам
Държавата не е получавала дял от Параходство " Български морски флот " от приватизирането му през 2008 година до момента, сподели през днешния ден мини...
Преди да довърши изявлението си председателстващият Валери Симеонов му лиши думата, с претекст, че е пресрочил времето си.

В правото си на дуплика Николова се спря на още обществено известни елементи по делото, само че по този начин и не отговори на въпроса за достъпа до обществени средства на компании на Домусчиеви.
Договорът за приватизацията на комерсиалния ни флот е от август 2008 година Тогава 70% от него бяха продадени на германско-българския консорциум " Кей Джи маритайм шипинг " против 440.1 млн. лв.. През 2013 година притежател на сдружението стана българският сътрудник и поръчител в договорката - " Адванс пропъртис " ООД. Това е холдингът, който сплотява огромна част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви.
Един от уговорките по договорката беше притежателите да имат най-малко 1,3 млн DWT общ тонаж на корабите (при пазаруването на БМФ, общият тонаж на корабите е бил 1,4 DWT) на 10-тата година от договорката. Друг е да влагат в кораби 779,9 млн. лева, както и да поддържат към 2018 година 2360 средносписъчен плавателен състав. Оказва се, че изискванията не са спазени. Неустойката за плавателния състав от 11 000 лева е платена, само че тази за тонажа - не е.
Марияна Николова на няколко пъти се пробва да забави процедурата, аргументирайки се с липса на задоволително доказателства и документи, в поддръжка на несъблюдение контракта по приватизация на БМФ. Изисква в допълнение информация за това има ли и други способи за събиране на дължимото от страната, с изключение на предявяването на иск в Арбитражния съд към БТПП, като от самото начало се аргументира за " пунктуалността си " със сумата от 549 229 лева, която ще би трябвало да отпусне министерство на стопанската система, с цел да заведе въпросното дело.
 Опита ли вицепремиер да избави 52 млн. лв. на братя Домусчиеви за сметка на страната? Опита ли вицепремиер да избави 52 млн. лв. на братя Домусчиеви за сметка на страната?
Опитала ли е Марияна Николова, вицепремиер от квотата на НФСБ и считана за човек на Валери Симеонов, преднамерено да провали опцията дъ...
Забавянето на организацията при завеждането на желае е проблематично. Делото на " Кей Джи маритайм шипинг " като първо по  време, доколкото решението му ще има значение за вярното решение на разногласието по второто дело, би следвало да наложи прекъсване на производството по делото, заведено от организацията, и едвам в случай че искът на " Кей Джи маритайм шипинг " бъде отритнат, ще стартира разглеждането му.
След като организацията е изгубила няколко месеца , единственият късмет остава да " изпревари " ответника при образуването на състава в Арбитражния съд.
Правилата плануват всяка от страните да уточни съдия, които от своя страна да изберат ръководител на състава. В случай че не се схванат, тогава той би трябвало бъде посочен от ръководителя на Арбитражния съд. Страните могат да вършат отводи на арбитрите, когато се съмняват в тяхната безпристрастност.
По делото, заведено от " Кей Джи маритайм шипинг ", АПКК желае отказ на арбитъра Андрей Делчев с претекст, че е бил член на УС на КРИБ - организацията, на която Кирил Домусчиев е ръководител. Освен това, аргументират се от организацията, юрист Иван Тодоров, който е прокурист на ищеца, е мажоритарен притежател на " Сиела Норма ", която също е член на КРИБ.
С това последната спънка преди започване на делото отпада и неговото разглеждане стартира незабавно след анулацията на изключителното състояние.
 Братя Домусчиеви на съд след неплатена санкция за неспазената договорка за БМФ Братя Домусчиеви на съд след неплатена санкция за неспазената договорка за БМФ
Братята Кирил и Георги Домусчиеви евентуално ще бъдат принудени да заплатят 52 млн. наказателна клауза за неспазване на поетите през 2008 година ангаж...
По второто дело, по което страната желае неустойката от " Кей Джи маритайм шипинг " и има всевъзможен интерес да се движи бързо, нещата обаче не се развиват безпрепятствено.
От организацията показват за собствен съдия преподавателката по право и юрист Поля Голева, която от Арбитражния съд е потвърдила своята обективност и преданост.
Изненадващо обаче преди образуването на състава страната взема решение да я отдръпна. Мотивът - през 2013 и 2018 година научни публикации на Поля Голева са били оповестени в сборници, издавани от " Сиела ", чиято благосъстоятелност е обвързвана юрист Иван Тодоров
Парадоксалното в тази ситуация е, че ответникът се съгласява с този аргумент и също заема позиция, че сякаш обвързваният с тях съдия би трябвало да се води.
След конституирането на състава организацията желае отвода на Андрей Делчев и по това дело. Този път претекстът е, че той е съдия по другия арбитражен спор, заведен от " Кей Джи маритайм шипинг ", по който би трябвало да се решат сходни въпроси. Искането е отхвърлено, а решението за това е доказано от Софийски градски съд при започване на октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР