Сагата около вратарския пост в Интер приключи успешно, както стана

...
Сагата около вратарския пост в Интер приключи успешно, както стана
Коментари Харесай

Приятелят на Федерер вече е №1 в Интер

Сагата към вратарския пост в Интер завърши сполучливо, както стана това по-рано и в Манчестър Юнайтед. " Нерадзурите " склониха да продадат камерунския пазач Андре Онана на " алените дяволи ", като се чака африканецът да дебютира още при откриването на новия сезон във Висшата лига против Уулвърхемптън.

След прекосяването на Онана в посока Острова, вратата на Интер остана незащитена, само че за доста къс интервал то време италианският гранд реагира незабавно и съумя да измъкне швейцарския национал на Байерн Мюнхен Ян Зомер.

Баварците, които в събота излизат на " Алианц Арена " в дуел за Суперкупата на Германия против Република България Лайпциг, ще получат 6 милиона евро за прехвърлянето на 34-годишния Ян Зомер, който постави подписа си под 3-годишен договор - до юни 2026 година.

" Това е голям клуб с огромни обичаи. За мен ще бъде ново огромно предизвикателство да играя в огромен тим като Интер ", съобщи роденият в дребното швейцарско селце Морж пазач, който през кариерата си е играл още за Базел, Вадуц, Грасхопър, Борусия Мьонхенгладбах и Байерн Мюнхен.

Очаква Зомер да направи своя дебют със синьо-черната фланелка на " змията " още при семейството на Монца в първия кръг на Серия А. Двубоят е плануван за 19 август.

През предишния сезон Ян Зомер започва в 29 мача като титуляр в Бундеслигата, като в 15 от тях Байерн излезе победител.

34-годишният вратар изигра последния си дуел в 34-ия кръг от сезон 2022/23 (27 май), пазейки на вратата при визитата на Кьолн (2:1), а отборът стана по трагичен метод първенец.

183-сантиметровият вратар е изиграл 291 дуела по време на кариерата си в Бундеслигата. От тях той е спечелил 133.

Зомер се причислява към юношеските редици на Базел през 2003 година, като в последна сметка прави пробив при мъжете през 2011/12 година, като преди този момент има престои чартърен в Вадуц от Лихтенщайн и в швейцарския Грасхопър.

С Базел печели четири трофеи и веднъж Купата на Швейцария, като в 170 участия резервира 65 чисти мрежи, преди да премине в Гладбах през лятото на 2014 година Оттогава насам 183-сантиметровият вратар се утвърди като един от най-хубавите в лигата на своя пост, като непроменяемо се подрежда измежду първите пет по най-вече спасявания.

В Бундеслигата Зомер записа и 77 чисти мрежи на сметката си. Не единствено това, само че 34-годишният футболист счупи върха за избавяне в един мач в Бундеслигата в четвъртия кръг от сезон 2022/23, когато отрази 19 удара, с цел да помогне на " жребчетата " да завоюват точка (1:1) при гостуването на Байерн.

Не е изненадващо, че той е актуалният №1 и на Швейцария, представяйки страната си на пет сетовни шампионати до 2022 година в това число, откогато получи първата си повиквателна през май 2012 година Всичко това убеждава Байерн да се насочи към подписа му през януари 2023 година като заместител на контузения Мануел Нойер.

Има основателна причина Зомер да бъде притеглен в Гладбах като заместител на Марк-Андре тер Стеген. Подобно на немския национал, швейцарският пазач е вратар от международна класа - един от най-подвижните в сектора. Той също по този начин показва сръчните крайници и заемайки почтено мястото на своя предходник.

Зомер е другар с тенис легендата Роджър Федерер, който е роден в Базел и остава разпален последовател на клуба. Известно е, че 20-кратният първенец от Големия шлем даже се отбива в съблекалнята, с цел да поздрави тима след победа.

" Винаги се засичахме с него, било то на стадиона, в съблекалните или когато той тренираше с Марко Чиудинели - различен тенисист от Базел, споделя стражът. - Ние сме приятгели. Ние, швейцарците, в действителност се гордеем с Роджър и с това, което прави за страната ни. Той може да е международна звезда с невероятни качества, само че въпреки всичко е доста земен, в действителност другарски надъхан човек ".

Другите за него

" Това беше показване от международна класа " - треньорът на Борусия Мьонхенгладбах Даниел Фарке за рекордните геройства на Зомер против Байерн.

" Ян е един от най-хубавите вратари в Европа. Той е значим за структурата на тима ни и като персона. Зомер работи интензивно всеки ден, с цел да остане на същото равнище или даже да се придвижи още по-напред в някои съставни елементи. Ян е безспорен образец за подражателство " - някогашният треньор на Гладбах Марко Розе.

" Ян Зомер е един от най-подценяваните вратари в Европа. Но той демонстрира по какъв начин може да играе футбол. Не са доста вратарите, които могат да вършат това " - именитият датски вратар Петер Шмайхел.

" Зомер е по-добър с краката си от множеството играчи на терена. Това не е смешка - в действителност имам вяра в това " - някогашният полузащитник на Хамбургер Рафаел ван дер Ваарт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР