Сагата около проблемите в държавната Българска банка за развитие (ББР)

...
Сагата около проблемите в държавната Българска банка за развитие (ББР)
Коментари Харесай

Нова драма около смяната на ръководството на Банката за развитие

Сагата към проблемите в държавната Българска банка за развиване (ББР) не се обрисува да завърши скоро. Старото управление, назначено по време на ръководството на ГЕРБ, отхвърля да напусне управлението на банката, заради което няма по какъв начин да бъде назначен нов контролен съвет и администрация.

Българската национална банка (БНБ) най-накрая е издала утвърждение за нови членове на надзорния и управителния съвет на ББР, заяви кандидат-депутатът Георги Кадиев, както информацията бе доказана и от в. " Капитал ".

Смяната на управлението бе задача, която министърът на стопанската система Кирил Петков си бе сложил от първия ден на поемането на поста. Още през първите дни от ръководството си той изнесе данни, че банката е раздала близо 1 милиарда лева на 8 огромни кредитополучателя, измежду които компании, свързвани с бизнеса на Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, братя Домусчиеви и други

Малко по-късно Петков влезе в спор с управлението на ББР, което стартира да саботира дейностите на министъра. Двама от членовете на надзорния съвет - Митко Симеонов и Велина Бурска, не се отзоваха на поканата на Петков за обществено чуване и той разгласи, че ги отстранява, а управителният съвет отхвърли да даде информация на назначената от него комисия за инспекция на банката, а след това - и на одитния ѝ комитет.

Именно Симеонов и Бурска са обжалвали решението на министъра и по този начин не могат да бъдат отстранени на този стадий. В същото време съгласно устава на ББР надзорният ѝ съвет е от трима членове, което значи, че няма по какъв начин да бъдат вписани утвърдените от Българска народна банка нови членове. А надлежно не може да се избере и нов директорски съвет, което става с решение на надзора. Така промяната в банката е още веднъж в патова обстановка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР