Съединените щати заявиха в сряда, че съживяването на ядреното споразумение

...
Съединените щати заявиха в сряда, че съживяването на ядреното споразумение
Коментари Харесай

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

Съединените щати обявиха в сряда, че съживяването на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година не е фокусът им сега " , защото Техеран е посочил дребен интерес. Вашингтон в този момент се концентрира върху това по какъв начин да поддържа иранските протестиращи, заяви " Ройтерс ".

Попитан дали Съединените щати се интересуват от продължение на договаряния за възкръсване на пакта, съгласно който Иран ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на облекчение на икономическите наказания, представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс отговори: " Това не е нашият фокус сега.

" Много ясно е и иранците са показали доста ясно, че това не е договорка, която са били подготвени да сключат. Сделката сигурно не наподобява идна ", сподели Прайс на брифинг.

" Нищо, което сме чули през последните седмици, не подсказва, че те са трансформирали позицията си. И по този начин сега нашият фокус... е върху забележителната смелост и храброст, които иранският народ демонстрира посредством своите мирни демонстрации ", сподели той.
 28 деца измежду починалите при митингите в Иран
28 деца измежду починалите при митингите в Иран

Стотици са арестуваните

" Нашият фокус сега е да насочим вниманието към това, което вършат, и да ги подкрепим по методите, по които можем ", сподели той, имайки поради антиправителствените митинги, провокирани от гибелта на 16 септември на 22-годишната Махса Амини до момента в който е в ареста на иранската морална полиция.

Експрезидентът Доналд Тръмп се отхвърли от нуклеарното съглашение сред Иран и шест огромни сили през 2018 година и едностранно възобнови икономическите наказания, които затрудниха стопанската система на Иран, като ограничиха износа на нефт.

Година по-късно Техеран реагира, като последователно нарушава нуклеарните граници на съглашението, съживявайки опасенията на Съединени американски щати, Израел и арабските страни от Персийския залив, че Иран може да се стреми да се снабди с атомно оръжие, упоритост, която Иран отхвърля.
 Съединени американски щати постановиха нови наказания на Иран
Съединени американски щати постановиха нови наказания на Иран

Опит за прекъсване на нуклеарната стратегия на Техеран

Иран бързо уголемява способността си за обогатяване на уран с усъвършенствани центрофуги в подземния си цех в Натанц и има намерение да отиде по-далеч от авансово плануваното. Това се уточни по-рано тази седмица в конфиденциален отчет на Международната организация за атомна сила. 

Докато непреките договаряния сред Иран и Съединените щати за възкръсване на иранската нуклеарна договорка от 2015 година бяха в застой, Техеран пусна в употреба от ден на ден усъвършенствани центрофуги, които съглашението не разрешава за потребление за произвеждане на обогатен уран.

Освен това Иран бързо приключи инсталирането на седем каскади, сочи отчетът.

Последното посещаване на специалисти на МААЕ в ирански нуклеарен обект е от края на август. Отбелязва се, че към 31 август въпросните седем каскади, една от центрофугите IR-4 и шест от машините IR-2m са били изцяло конфигурирани, само че без към момента да правят обогатяване на уран.
 МААЕ: Иран бързо напредва с обогатяването на уран
МААЕ: Иран бързо напредва с обогатяването на уран

Техеран пусна в употреба от ден на ден усъвършенствани центрофуги

Ако нуклеарното съглашение бъде обновено, Иран ще би трябвало да сложи модерните си центрофуги на склад, означават дипломати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР