Съединените щати заявиха в петък, че се стремят да намалят

...
Съединените щати заявиха в петък, че се стремят да намалят
Коментари Харесай

Американски изтребител нанася удари по свързани с Иран обекти за боеприпаси в Сирия

Съединените щати обявиха в петък, че се стремят да понижат доставките на муниции на обвързваните с Иран милиции с удари в Сирия, само че настояха, че не желаят да уголемяват спора в Близкия изток.

В четвъртък Пентагонът разгласи въздушни удари по два обекта в Източна Сирия, които съгласно него са били употребявани от елитния Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC) на Иран след поредност от офанзиви против американски сили в Ирак и Сирия от началото на Израел-Хамас война.

„ Целта на тези два уеб страницата, към които се насочихме, беше да окажат доста влияние върху бъдещите интервенции на IRGC и подкрепяните от Иран милиции “, сподели представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред кореспонденти в петък.

„ Получи се вярно в хранилища и депа за амуниции, за които знаем, че ще бъдат употребявани за подкрепяне на работата на тези милиционерски групи, изключително в Сирия. “, сподели той.

По-рано Белият дом сподели, че президентът Джо Байдън е предал непосредствено предизвестие на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей против ударите на милициите против американските войски в Сирия и Ирак, където американските сили са ситуирани като част от напъните против групировката " Ислямска страна ", която също се сблъска с шиитски Иран.

Един американски жител, реализатор, умря от сърдечен случай по време на офанзивите, а 21 американски военни са претърпели леки пострадвания, съгласно Пентагона.

Това е първия удар на Съединени американски щати против иранските ползи от март насам, прекъсвайки спокойствието, откакто администрацията на Байдън стартира тиха дипломация с основния зложелател на Съединени американски щати, което докара до замяна на пандизчии и диалози по отношение на оспорваната нуклеарна стратегия на Иран.

Нападението от Хамас на 7 октомври и ответните удари на Израел разпалиха района. Духовните водачи на Иран поддържат Хамас, до момента в който Съединените щати са най-големият съдружник на Израел.

Министърът на защитата Лойд Остин в изказване от четвъртък сподели, че ударите са били „ тясно пригодени “ за отбрана на личния състав на Съединени американски щати.

„ Те са отделени и разнообразни от продължаващия спор сред Израел и Хамас и не съставляват смяна в метода ни към спора Израел-Хамас “, сподели Остин.

„ Пръст на спусъка “

В нов напън, Съединените щати – които към този момент считат Хамас и Революционната армия за терористични организации – обявиха, че постановат наказания на чиновник на Хамас, основан в Иран и членове на IRGC.

Администрацията на Байдън даде обещание да се насочи към финансите на Хамас, която държи стотици милиони долари в световни активи, съгласно оценки на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Иран също има близки връзки с Хизбула, ливанската шиитска милиция и политическо придвижване, което неведнъж е обстрелвало Израел, само че е надалеч не съумя да отвори цялостен втори фронт.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан сподели в петък, че е разговарял с ливански и палестински екстремисти и те " държат пръста си на спусъка ", в случай че Израел разшири наземната си интервенция в Газа.

Говорейки пред Националното публично радио на Съединени американски щати от Организация на обединените нации, Амир-Абдолахиан сподели, че дейностите на екстремистите ще бъдат „ доста по-мощни и по-дълбоки от това, на което сте били очевидци. “

„ Следователно имам вяра, че в случай че тази обстановка продължава, а дами, деца и цивилни към момента биват убивани в Газа и на Западния бряг, всичко ще бъде допустимо “, сподели той.

Амир-Абдолахиан обаче настоя, че екстремистите сами ще вземат решение дейностите си, казвайки: „ Ние не в действителност желая този спор да се популяризира. "

Обръщайки се към Общото заседание в четвъртък, Амир-Абдолахиан сподели, че палестинците " като нация под окупация " имат " законното право да се съпротивляват на окупацията, употребявайки всички налични способи, в това число въоръжени битка. "

Бойците на Хамас на 7 октомври нахлуха от блокираната линия Газа и убиха 1400 души, най-вече цивилни, в това число деца, възрастни хора и празнуващи на музикален фестивал, и взеха повече от 220 заложници в най-смъртоносната офанзива в Израел история.

Израел отвърна на удара с безмилостна бомбена акция, която съгласно ръководеното от Хамас здравно министерство на Газа е умъртвила 7326 души, най-вече цивилни, измежду които 3038 деца.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, намира се в петък с Амир- Абдолахян прикани Иран да работи за „ абсолютно и неотложно освобождение на заложниците, арестувани в Газа “.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР