Съединените щати за пореден път бяха потопени в скръб -

...
Съединените щати за пореден път бяха потопени в скръб -
Коментари Харесай

Стрелбата в Чикаго - какво се знае до момента?

Съединените щати за следващ път бяха потопени в тъга - и този път след всеобща пукотевица. Млад мъж откри безразборна пукотевица в Чикаго, където хиляди хора се бяха събрали за тържества в чест на Деня на независимостта. Жертвите са 6, ранените - десетки.

Няма данни за потърпевши български жители, обявиха за " По света и у нас " от Генералното ни консулство.





ХРОНОЛОГИЯ НА ТРАГЕДИЯТА:

4 юли - Съединените щати честват Деня на независимостта. Но в Чикаго се разиграва покруса. Мястото е Хайленд Парк, часът 10:15. Преди минути е почнал церемониал в чест на празника. На покрива на една от постройките, около които ще премине шествието, се е скрил стрелец. Открива огън на направления.

" Първоначално си помислих, че изстрелите, които се чуват, са част от поздравленията на армията. Но по-късно видях, че на всички места се разбягаха хора. Грабнах сина си и хукнахме да търсим безвредно място. Опитах да разбия витрината на един магазин, само че не съумях. Изстрелите не спираха. Скрих сина си в кофа за отпадък и се върнах да взема и останалата част от фамилията ми. Беше извънредно - на всички места по земята имаше простреляни хора, а в ръцете на един служител на реда, се беше сгушило малко момченце ", споделя Александър, който е свидетел на нещастието.

" Чуваха се голям брой изстрели. А след тях - тон от презареждане. И още веднъж пукотевица. Хората тичаха и крещяха ужасено. Беше доста ужасно ", споделя очевидката Амарани Гарсия.

Ранените са близо 40 души - най-младият - на 8 години, а най-възрастният - на 85. Сред починалите е 70-годишен мъж, който е бил на парада, просто тъй като имал потребност от непрекъснати грижи, а фамилията му не желало да пропуща празника.

Часове след нападението, на мястото на случая още се виждат следите от случилото се. В суматохата си стотици хора са изоставили и движимостите си - всеки е бързал да откри безвредно място.



Няколко часа след стрелбата нападателят беше хванат. Това е 22-годишният Робърт Кримо - локален гражданин, без предходни престъпни прояви. Мотивите му към този момент не са известни. По първични данни на следствието, Кримо е бил последовател на Републиканската партия и на Доналд Тръмп, разгласил е видеа, в които се изрича в интерес на използването на оръжия, не е криел и утвърждението си към разнообразни форми на принуждение.



Президентът Джо Байдън съобщи, че е шокиран от " лишеното от смисъл принуждение и потреблението на оръжие " в чикагското предградие. Той даде обещание и че ще продължава да се бори против " епидемията от принуждение, обвързвана с огнестрелни оръжия " в страната.

" Подписах първия същински важен закон за оръжията от 30 години насам. Нещата последователно ще се подобрят, само че единствено в случай че всички поставим старания за това. Тази поредна пукотевица е следващото увещание, че нищо не ни е обезпечено - даже в една демократична страна. И че няма нищо несъмнено в живота ни. Трябва да се борим за всичко. Да пазиме правата си. Да създадем по този начин, че Америка да направи крачка напред - по-смела и по-безстрашна ", сподели Джо Байдън.



От началото на годината в Съединените щати няма седмица, в която да не е имало всеобща пукотевица. Само през вчерашния ден в страната са регистрирани 7.

След най-шокиращата - тази в тексаското градче Ювалде, където бяха убити над 20 първокласници.

За първи път изглеждаше като че ли демократи и републиканци ще реализиран съглашение по въпроса за оръжията. Но упованията са оръжейното лоби още веднъж да надделее и контролът да не бъде затегнат.

Вижте повече за стрелбата в Чикаго в коментара на Симеон Гаспаров за " Светът и ние ":

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР