Съединените щати всъщност са проявили интерес към предложението на руския

...
Съединените щати всъщност са проявили интерес към предложението на руския
Коментари Харесай

"Уолстрийт джърнъл": САЩ се интересуват от руската идея да използват бази в Азия

Съединените щати в действителност са показали интерес към предлагането на съветския президент Владимир Путин да се употребяват съветски бази в Централна Азия.

Това написа американското издание, откакто през лятото " Комерсант " за това предложение от Путин към американския му сътрудник Джо Байдън - по време на срещата им в Женева. То се отнасяше за взаимно потребление на съветски военни бази в Таджикистан и Киргизстан.

Идеята следва друга обява на " Уолстрийт джърнъл " от времето, когато Съединени американски щати започнаха евакуиране от Афганистан. Тогава вестникът писа, че Вашингтон обмисля разполагане на сили в централноазиатски бази (но не на Русия) или такива в Персийския залив, с цел да е допустима реакция при потребност, да вземем за пример с цел да се предотврати заплаха от екстремисти против Съединени американски щати. В съответния текст се загатваха Узбекистан и Таджикистан. Русия реагира с предизвестие, а Таджикистан - с уточнението, че отбранителната му теория не планува разполагане на непознати военни бази.

Няколко месеца по-късно, на 22 септември, ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати ген. Марк Мили е разискал този въпрос с съветския си сътрудник Валерий Герасимов във Финландия. Последният обаче не е дал никакви обещания по въпроса, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Според вестника Мили е повдигнал тематиката по искане на Съвета за националната сигурност на президента Байдън, с цел да разбере какъв брой съществено е било предлагането. Вашингтон към момента изследва благоприятни условия да реагира на закани от " Ислямска страна " и " Ал Кайда ".

За срещата му с Герасимов, за която не бяха обявени детайлности. Говорителят на Пентагона Джон Кърби в същото време изясни, че взаимоотношението сред американските и съветските военни е сведено до " минимума ", нужен, с цел да се предотвратят спорове. " Уверен съм, че ген. Мили е добре информиран за тези ограничавания, " продължи Кърби. Военното съдействие с Русия е прекъснато поради анексията на Крим и поддръжката за сепаратистите в Източна Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР